През зимата инфекциите сякаш са на всяка крачка. Хремата, кашлицата и болките в гърлото се появяват изневиделица. За да намалите риска, припомняме ви няколко елементарни, но доказали ефективността си правила:

1. Обличайте се топло.
Шалът, шапката и ръкавиците са задължителни. Освен това, забравете до лятото потниците и блузките с къс ръкав, облечете пуловер, дори да е по-тънък. Късите якета, които не скриват кръста и тънките чорапи/чорапогащници също не са подходящи за зимния сезон. Освен, че трябва да бъдат топли, дрехите през зимата трябва да бъдат и сухи, защото влажната тъкан провокира преохлаждането.

Особено внимание отделяйте на краката - те трябва винаги да бъдат на топло. Оставете на работното си място чифт обувки и резервни чорапи в случай, че все пак си намокрите краката. Преди да се преобуете, масажирайте стъпалата си, за да възстановите кръвообращението и да премахнете усещането за студ.

2. Затопляйте се.
Ако сте премръзнали на улицата, то прибирайки се у дома, не бързайте веднага да седнете на масата, а си вземете вана или горещ душ. След това се подсушете добре и си обуйте топли чорапи. Едва след това се отправете към хладилника. Стомахът може да почака, но ако пренебрегнете затоплянето, преохлаждането може да прерасне в заболване. Като профилактика изпийте чаша червено вино или горещо мляко с мед.

3. Приемайте витамини.
Редовното приемане на витамин С способства за производството на интерферон в организма, а това помага в борбата с вирусите.
Ако витамините на таблетки не се ползват с вашето доверие, то тогава употребявайте повече кисело зеле, портокали, мандарини, лимони.
Ако все пак предпочитате витамините, не забравяйте, че те не е добре да се приемат на гладен стомах.

4. Спете и не се тревожете.
Сънят отпуска и позволява на организма да възстанови своя тонус, докато недоспиването отслабва имунитета. Затова нощният сън трябва да продължава е по-малко от 7-8 часа. Освен това не трябва да се нервничи, защото стресът е също помощник на болестите.

5. Поддържайте влажността на въздуха у дома.
Отоплението изсушава въздуха, т.е. способства за изсушаването на лигавицата на носа. А това улеснява попадането на микробите и бактериите в носната кухина, а оттам и в организма.

За поддържането на нормалното ниво на влажност в помещението можете да си купите овлажнител за въздух или да направите нещо още по-елементарно: поставете на перваза на прозореца няколко купички с вода, като всеки ден я сменяйте.
Освен това не забравяйте да отваряте прозореца всеки ден поне за 10 минути.

6. Измивайте се добре и се запасете с хартиени кърпички.
За да не се заразите на обществени мести, трябва или да носите превръзка, или да се прикривате с шал. Ако този вариант не ви се вижда приемлив, тогава се опитайте по-често да миете ръцете и лицето си, защото през деня се докосвате до много предмети, върху които са прилепнали и вирусите.
Откажете се от платнените носни кърпи, които запазват вирусите "живи" и при повторното им използване способстват за тяхното пренасяне във вашия организъм. Използвайте хартиени.

На работното си място пийте само от собствената си чаша или от чаши за еднократна употреба.