Инженерите на IBM извършиха грандиозен пробив в създаването на микрочипове, като предложиха ядрата и процесорите да се свързват не с проводници, а с оптични влакна.

Благодарение на иновационната технология, в течение на 5 години ще бъдат създадени миниатюрни процесори с минимална консумация на енергия, които ще могат да обработват много повече информация, отколкото техните съвременни аналози.
По този начин, суперкомпютрите, състоящите се от хиляди процесори, свързани с километри проводници, ще могат да се поместят в корпуса на обикновен лаптоп.

Новият, разработен от IBM силициев електрооптичен модулатор Mach-Zehnder е 100 пъти по-малък от съществуващите аналози и е предназначен за конвертиране на електрическите сигнали в пулсираща светлина.

Използването на модулатора ще доведе до намаляване на цената, консумацията и топлоотделянето на суперкомпютрите, като повишава пропускателната способност между ядрата 100 и повече пъти.

Ролята на проводник за светлинните импулси играе силициев нанофотонен вълновод, а за източник на светлина се използва лазер.
При това, самият модулатор играе ролята на гейт - в зависимост от съдържанието на входящия поток данни, той се отваря като пропуска лазерния лъч или се затваря.
В първия случай се формира логическа единица, във втория - нула.

Новата технология позволява да се обединяват стотици хиляди ядра и да се разположат на един микроскопичен чип.
Това ще доведе до стократно нарастване на обмена на данни, но и ще намали консумацията на енергия 10 пъти.