Не смятам, че закриването на Медицинския център в Ботевград ще се отрази добре на здравеопазването в общината. Още повече, че тенденциите в здравната реформа са да се отделя повече внимание на доболничната и спешна помощ.
Медицинският център е търговско дружество, което освен в търговския регистър, има и регистрация в Районния център по здравеопазване. По закон ние сме напълно равнопоставени с болницата. Самото закриване на Медицинския център е сложно като процедура, тъй като трябва да се вземе разрешение от министъра на здравеопазването.
Това заяви управителят на Медицинския център д-р Наталия Борисова по повод вчерашното заседание на общинския съвет, на което кметът на общината лансира идеята, че се върви към закриване на Медицинския център.
Д-р Борисова допълни, че досега са правени няколко проверки от НАП и вътрешни одитори на общината на дейността на центъра. Проверявана е работата от създаването на центъра през 2000 до юни 2009 година. "При проверките не са установени никакви нарушения" – заяви д-р Борисова. Тя посочи, че одитите са на разположение на съветниците, които желаят да ги прочетат.
В момента в Медицинския център в Ботевград работят шестима лекари-специалисти.
Да припомним, че на сесията вчера кметът заяви, че договорът за управление на д-р Борисова изтича след няколко дин, но той няма да внесе докладна за подновяването му.