Предложението на кмета Георги Георгиев за закриване на “Медицински център I” ЕООД предизвика дебати в ОбС. Отношение по тази докладна взеха съветниците Цветан Коцев, Цеца Христова, д-р Радков и д-р Стойна Петрова. Мнението на четиримата бе категорично, че Медицниският център не трябва да бъде закрит. Закриването на дружеството не е правилен ход. В него работят джипита и лекари-специалисти, които обслужват десетки граждани на ден. Медицинският център трябва да функционира до изработването на новата здравна карта на страната, което ще стане до края на тази година. От години насам дружеството реализира печалба, което също е основателна причина да не се пристъпва към закриването му. В Медицинския център са направени три ревизии, при които не са констатирани нарушения. Това бяха част от мотивите на съветниците срещу закриване на дружеството.

Христо Якимов и д-р Стойна Петрова направиха предложения за избиране на нов управител на Медицинския център, след като договорът за управление на д-р Наталия Борисова е изтекъл, но те не бяха подложени на гласуване.

“Реално Медицинският център не функционира, след като договорът на управителя е изтекъл. Ние не сме против лекарите да регистрират свой медицински център”, каза кметът Георги Георгиев и подчерта, че общината  за поредна година не получава наеми от лекарите, които имат кабинети в Медицинския център. “За случая съм уведомил Прокуратурата и ОбС, за да съм чист пред закона”, допълни градоначалникът.

“Ние превеждаме парите, но общината ни ги връща. Не можем да подпишем договор на по-висока цена, защото съдът е отменил решенията на ОбС за увеличение на наема. В същото време управителят на болницата е подписал договори за наем от 1 лв./кв.м с наемателите в лявото крило. А ние, които ползваме кабинети в другата част на сградата, трябва да плащаме на общината по 4 лв./кв м.”, каза общинският съветник д-р Валери Радков.

По настояване на кмета главен експерт Румяна Запорожанова обясни, че западнато крило на сградата е в активите на общината и лекарите, които се помещават там, трябва да плащат наем, определен в Наредбата за разпореждане с общински имоти. Тя каза, че общината е изпратила покани до наематилите да подпишат договори за наем от 4 лв./кв.

“Общината не нарушава действащите закони в сферата на здравеопазването. Лекарите трябва да си плащат наемите, съгласно нормативните документи. Така например зъболекарят д-р Петров плаща на общината 6 лв./кв.м наем за помещение в сградата на фирма “Родина”, и то по същата Наредба”, подчерта Георги Георгиев.

В крайна сметка предложението за закриване на Медицинския център подкрепиха 16 съветници, 2-ма се въздържаха, а 6 съветници гласуваха “против”.

С Решението на ОбС няма да бъде прекратена дейността на Медицинския център. То ще бъде внесено за разглеждане в Министерството на здравеопазването. Ведомството ще се произнесе дали Медицинският център ще бъде закрит, или не.