Apple удържа на думата си и вчера показа най-очаквания от потребителите продукт. Лично Стив Джобс, CEO на компанията от Купертино, вдигна завесата пред новото творение - таблета iPad.

Устройството, слухове за което не спираха да текат в последните месеци, ще запълни нишата между смартфоните и лаптопите. Джобс е убеден, че iPad е идеалното решение за уеб сърфиране, слушане на музика, разглеждане на снимки и набор на текст.

Шефът на Apple демонстрира работа с електрона поща, GPS възможности, календар, преглеждане на фотографии и слушане на музика от iTunes. На презентацията в Сан Франциско стана ясно също, че iPad може да се синхронизира с Mac OS и Windows.

Таблетът е снабден с 9,7-инчов мултитъч екран с резолюция 1024х768 пиксела, процесор с честота 1 GHz, флаш памет 16, 32 или 64 GB, цифров компас, Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1. Синхронизацията с персонален компютър се извършва през USB порт.

iPad e способен да възпроизвежда видео с висока резолюция. Повърхността на дисплея е устойчива към отпечатъци от пръсти. Друга важна характеристика е времето за автономна работа, което достига 10 часа с едно зареждане на батерията. В режим на изчакване iPad издържа в продължение на цял месец.

Таблетът работи с операционна ситема iPad OS,  идва в алуминиев корпус и с вграден акселерометър. Напълно съвместим е с приложенията за iPhone. Apple дори твърди, че iPad e идеалното геймърско устройство, което беше онагледено и от демонстрация с OpenGLS игра.

Стив Джобс показа и приложение за четене на книги iBooks, което се поддържа от специално пусната за целта услуга iBook Store. Вече са сключени споразумения с издателствата Penguin, HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan и Hachette Group, които ще доставят свои книги в iBook Store на цена от $14,99 за бестселърите.

Apple е създала и специална версия за iPad на софтуера iWork. По функционалност, приложението не отстъпва на своя аналог за Mac и е оптимизирано за работа с мултитъч дисплей.

Представители на Apple показаха също приложение за преглеждане на периодични издания и програмата Brushes за рисуване с пръсти.

Таблетът ще бъде достъпен първоначално на американския пазар, като цените започват от 499 долара за модел с 16GB и WiFi и достигат $824 за варианта с 64GB и WiFi+3G. Продажбите ще започнат след два месеца чрез оператора AT&T, който е партньор на Apple и за iPhone.