Втора по ред международна информационно – трудова борса “Европейски дни на труда”, организира Агенцията по заетостта на 6 март /събота/, като член на европейската мрежа за мобилност EURES. За първи път тази година в европейските дни участие ще вземат и 10 големи български работодатели.
Европейският ден на труда ще се проведе на 6 март от 9 до 17 часа в хотел „Хилтън”. На 24 щанда работодатели от Великобритания, Швейцария и Италия, и EURES съветници от Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Норвегия, Полша, Р Чехия, Словакия, Словения, Франция, Финландия, Швейцария и България, ще събеседват с кандидати от цялата страна. Свободни позиции са обявени в областите на туризма, здравеопазването, селското стопанство, IT- сектора и др. На форума фирми и работодателски организации ще представят и международните си стажантски програми.

За консултации по въпросите, свързани с пазара на труда и условията за живот и работа в европейското икономическо пространство, EURES съветниците от различните страни ще са на разположение на представителите на българските работодатели и търсещите работа лица през целия ден.

Инициативата “Европейски ден на труда” на мрежата EURES има за цел да насърчи трудовата мобилност и подобри ефективността на пазарите на труда на европейските страни. Подкрепена е от европейските обществени ведомства по труда (PES) на 31 европейски държави. В България се организират за първи път през 2007 г., когато страната ни става членка на европейската мрежа за сътрудничество EURES. Първата трудова борса от подобен характер беше организирана през 2008 г и бе определена като изключително успешна. Към момента услугите на EURES се предоставят посредством мрежа от над 5 000 бюра по труда в Европа, с повече от 100 000 души персонал, които обслужват търсещите работа и работодателите.
Още информация на адрес: www.az.government.bg/eures