12 души са с различни наранявания след като асансьор пропадна в столичния "Майчин дом". В асансьора са пътували девет бременни жени, една акушерка и двама мъже. Всички са с фрактури на долните крайници. Няма опасност за живота им, увериха директорите на "Пирогов", ВМА и "Майчин дом" - болниците, където са настанени пострадалите.  

Деветте жени са с бременност след седмия месец, което според директора на ВМА генерал Тонев е в тяхна полза, в случай, че се наложи преждевременно изваждане на плода. Засега няма пряка опасност за живота на плода при всичките бременни жени. Останалите пострадали са мъжът на едната бременна, който е с холандско гражданство и е с най-леки контузии от всички пострадали. 27-годишен мъж и една акушерка, която е със счупен глезен и в момента лекарите в "Пирогов" я оперират.

Директорът на "Майчин дом" доц. Златков разказа, че инцидентът е станал около 14.50 часа, като в рамките на 40 минути всички пострадали са били извадени от асансьорната шахта и транспортирани към трите болници.

Според техните разкази асансьорът е започнал да забързва още от тръгването му от седмия етаж, а някъде от втория етаж е паднал рязко надолу към шахтата. По думите на доц. Златков последният технически преглед на асансьора е правен през лятото на 2009 година, но не е имало предписания за смяната му. Всички асансьори в "Майчин дом" са от 70-те години, когато е построена болницата и не са сменяни.

Здравният министър Божидар Нанев заяви, че ще бъде назначена проверка по случая и виновните лица ще понесат отговорност. По думите му, въпрос на отговорност е да се спазват изискванията за пределен товар в асансьорите.

Пропадналият асансьор е бил за 6 души, а в него е имало 12 човека и това е причината за инцидента, съобщи пред Дарик началникът на Столичната пожарна комисар Иван Илиев като уточни: "Асансьорът е пропаднал. Той е за 6 души, а в него са пътували 12. Бил е претоварен. Не знам дали е имало скъсано въже или не, това ще се види от огледа. Понатъртили са се няколко. Инцидентът не е умишлен".

Вашите хора вадили ли са част от пострадалите?

Те са помогнали на част от хората. Някои сами са излезли още в началото. На други нашите хора са помогнали. Асансьорът се е движел надолу и от четвъртия етаж е започнал да пропада. Има буфери отдолу, те са го подпрели и подът се е поизкъртил малко. Най-вероятно причината за инцидента е от недисциплинираност на хората, то си пише колко хора трябва да се товарят.