България може да се включи в Шенген до 1 година, а в еврозоната до 3 години, въпреки че критериите не са лесни. Това прогнозира председателят на Европейския парламент Йежи Бузек  след среща с премиера Бойко Борисов. Бузек е в България по повод националния празник 3 март, а визитата му се тълкува като жест на солидарност и подкрепа.

Йежи Бузек се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с президента Георги Първанов.

Председателят на ЕП изрази надежда, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изведени от експлоатация с подкрепата на Европейския съюз със средства в размер на 180 млн. евро и че ще има предвидени и други пари за енергийни проекти. По думите му, сигурността на енергийните доставки е важен въпрос за европейските граждани, а българското правителство прави всичко възможно в тази посока. Хората се разбират много добре, когато спират парното или токът, заяви Бузек. Посланието, което той отправи от името на Европейския съюз, е че заедно ще се погрижим това да не се случва.

"Идвам от Брюксел с послание за солидарност, което е важно, тъй като все още преживяваме криза. С тази солидарност да можем да преодолеем трудностите, да създадем повече работни места за европейските граждани, да подобрим тяхното положение и да отговорим на очакванията им. Важен е въпросът за сигурността на енергийните доставки, един проблем, който много вълнува гражданите на Европейския съюз. Може би не всички познават или се интересуват от процедурните тънкости на това как една или друга институция на ЕС работи, но хората много добре разбират и чувстват, когато парното спира, когато спира токът. Ние заедно ще се погрижим това да не се случва", каза още в Народното събрание Йежи Бузек.