Новото виенско колело в Берлин ще е най-голямото в Европа и ще е най-зрелищната небесна атракция в германската столица, когато бъде открито в края на 2009 г., съобщи ДПА.

Корпорацията, която го строи, е предвидила за целта бюджет от 120 млн. евро. Според изчисленията й, в пиковия туристически сезон то ще привлича до 30 000 души на ден. Колелото е проектирано от група млади берлински архитекти. Берлинското виенско колело ще има 36 кабини за по 40 души.

Максималната му височина ще е 185 м, а един курс ще трае 35 мин. Колелото ще е на площадка между Техническия университет и градската зоологическа градина.

Градските власти се надяват виенското колело да стане новият символ на града. Защитници на животните обаче се притесняват, че сянката и шума от него може да смущава питомците на зоологическата градина. В Берлин високите сгради са малко.

Гледка от птичи поглед предлагат единствено "Телекафето" на 207-метровата телевизионна кула на Александер плац и платформата на 50-метровата Колона на победата. Модел за берлинското виенско колело е 135-метровото Лондонско око, което има 32 кабини.