На днешната дата се навършват 28 години от най-голямата победа в българския футбол. На 10 юли 1994 година националният отбор на България елиминира с 2:1 световния шампион Германия на четвъртфиналите на световното първенство в САЩ.


Попаденията в мрежата на Бундестима падат след точни удари на Христо Стоичков и Йордан Лечков, които донасят небивал успех в историята на родния футбол - детронация на действащия първенец на планетата и класиране на полуфинал на световно. Никога преди и никога след това България не е постигала подобно нещо. 


Срещата в Ню Йорк минава на един дъх, като германците повеждат от съмнителна дузпа, реализирана от Лотар Матеус. В рамките на три минути обаче футболистите на Димитър Пенев постигат епохален обрат - първо Стоичков, който в края на годината се нарежда сред най-великите във футбола, печелейки "Златната топка", матира Бодо Илгнер с фамозно изпълнение от фаул, а след това Лечков с летящ плонж екзекутира световните шампиони. 


Цяла нощ българският народ празнува славната победа, като всички започват да вярват, че Пеневата чета може дори да спечели световната титла.