Продажбите на персонални компютри ще нараснат с 20% през настоящата година, за да достигнат 366,1 броя, прогнозира Gartner. За сравнение, през 2009 г. бяха продадени 305,8 милиона броя.

В стойностно изражение, бизнесът с РС ще възлезе на 245 милиарда долара през 2010 г., което 12,2% ръст спрямо предходната година.

РС индустрията напредва, благодарение на сегмента на мобилните компютри, търсенето на които расте както в развитите, така и в развиващите са региони. И тази година нетбуците ще бъдат основен двигател на пазара, но делът им ще намалее, в резултат на засилващата се конкуренция на ултратънките ноутбуци и таблети.

В десктоп сегмента се очаква минимален ръст през настоящата година, според Gartner.

Изискванията на потребителите са силно сегментирани и нетбуците са най-видното доказателство. Производителите не могат да си позволят да работят само с традиционни форм-фактори и архитектури, коментират от анализаторската компания.

С нарастване на броя на пълноценните уеб приложения, все повече потребители не виждат нужда от покупка на традиционен персонален компютър. Създалата се ситуация разкрива повече възможности, но и повече рискове за производителите, заключава Gartner.