Балкан (Ботевград) постигна изключително ценен успех в Националната Баскетболна Лига, след като победи при гостуването си на Рилски спортист (Самоков) със 74:67 във втория мач от XIX кръг на мъжкото първенство. Най-полезен за "зелените" беше Атанас Радев, който за пореден път записа „дабъл-дабъл" - 22 точки и 15 борби, а Йордан Бозов добави 20 точки за успеха. За домакините от Самоков капитанът Александър Груев отново беше най-резултатен и завърши с 22 точки, а Богдан Боев се отчете със 17 точки, но и това не спаси Рилски спортист от третата загуба срещу тима на Балкан в НБЛ.

Мачът започва равностйно и първите минути вървяха кош за кош, но въпреки това Балкан поведе със  7:4. Домакините бързо излязоха от първоначалния шок и въпреки че пропуснаха няколко стрелби, самоковци успяха да обърнат резултата в своя полза - 12:9. Последваха силни минути за тима на Балкан, като "зелените" си върнаха лидерството и спечелиха първата четвърт с  19:17. В началото на втората част и двата отбора показаха, че ще се борят до края за победата. Гостите показаха по-добра игра в защита и логично увеличиха аванса си на 6 точки - 26:20 след отлична игра на Атанас Радев и Георги Давидов. В тези минути Балкан продължи да бъде по-добрия отбор на терена и след тройка на Йордан Бозов, поведе с 11 точки - 33:22. В оставащите три минути от първото полувреме Георги Давидов и Иван Лилов вдигнаха разликата на 13 точки. Капитанът на домакините Александър Груев вкара шест поредни точки, но Иван Лилов отбеляза тройка със сирената и почивката дойде при резултат 44:34 в полза на Балкан.

Домакините започнаха второто полувреме с две неуспешни стрелби от далечно разстояние, но баскетболистите на Балкан не успяха да се възползват от това и резултатът остана непроменен - 44:34. В следващите минути резултатността беше изключително слаба, но все пак, самоковци успяха да се възползват по-добре от възможностите си и съкратиха пасива си на 7 точки - 39:46. Домакините продължиха с агресивната си защита и след поредна тройка на Груев разлика спадна до две точки в полза на Балкан - 46:44, което принуди Петър Клечков да вземе едноминутно прекъсване. Кратката почивка прекъсна устрема на домакините и играчите на Балкан успяха да си върнат аванса от 10 точки, но Симеон Найденов отбеляза тройка със сирената и третата част завърши при резултат 56:49 за "зелените". Играчите на Рилски спортист започнаха много силно последните десет минути на срещата и отново бяха близко до съперника си - 58:60, като до края оставаха 7 минути. Играчите на терена трудно сдържаха нервите си и почти всяко отсъждане на реферите беше посрещано на нож от двете скамейките. Четири минути преди последния съдийски сигнал самоковци успяха да изравнят резултата - 62:62, което принуди Клечков да поиска ново прекъсване. Последваха две прибързани стрелби от тройката на Груев и Яне Петровски и Балкан отново поведе с две точки, като до края на срещата оставаха 47 секунди. В ответната атаката Бозов вкара тройка, а Джими Хънт отбеляза един наказателен и оформи крайния резултат - 74:67 в полза на тима от Ботевград.