Годишните загуби на българската икономика, предизвикани от пътните инциденти по пътищата, са около 500 милиона евро. Това каза Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка у нас, по време на семинар по националната пътна безопасност.

Икономическите загуби от катастрофите и инцидентите по пътищата са огромни и дори могат да стигнат до 1 милиард евро, каза още Фихтъл.

Финансовите щети от пътните инциденти се равняват на около 2% от БВП на страната, както и за останалите страни-членки на ЕС. Според направена прогноза около 1% от българското население ще пострада от катастрофи, което се равнява на икономическа загуба около 4% от БВП на страната.

Годишно в България около 1000 човека загиват от катастрофи, а около 10 000 са ранени. Годишно броят на катастрофите у нас е около 80 000, като най-тежките последици на пътните инциденти са в извънградските пътища, където скоростта на движение е значително по-голяма от градските пътища.

Основните причини за пътни катастрофи, довели до смъртни случаи, са сблъсък с друга кола, прегазване на пешеходец, удар в дърво и излизане извън пътя. Употребата на алкохол, която е довела до трагични случаи на пътя, е само 5% от общия брой на загиналите.

Убитите над 1 милион души вследствие на катастрофи у нас са с 20% над средното за европейските страни и 2,5 пъти повече спрямо Швеция и Дания, където броят на загиналите след ПТП е най-малък.

"В момента подготвяме подзаконова нормативна база относно безопасността по пътищата", каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той посочи, че през втората половина на тази година убитите след пътни инциденти намаляват, но въпреки това като цяло броят на жертвите през тази и миналата година е сравним.

Вследствие на добрата работа на Пътна полиция събираемостта на глобите, наложени на шофьори, се е повишила от 6% на 88 на сто, каза още транспортният министър. Между 30 и 86% от приема в травматологиите за страните с ниски и средни доходи в ЕС се дължи на наранявания, причинени при ПТП, стана ясно по време на семинара.

Средната продължителност на болничния престой на приетите поради нараняване вследствие на пътни инциденти е 20 дни. Остарялата система за аналогова радиовръзка с недостатъчен обхват и никаква възможност за предаване на данни, с която разполага пътната полиция в България, трябва да се подобри, каза Ейспер Мертнер, представител на фирма КОВИ, направила изследването в европейските държави и представила го на Световната банка.

Според него трябва да се подобри обучението на пътната полиция. На много места в България ограниченията на скоростта са твърде големи и не са съобразени с качеството на пътя. Липсва достатъчно ясна пътна маркировка, каза още Мертнер.