В световен мащаб най-корумпирани са политическите партии, парламентът и полицията, в България – партиите и съдебната система. Това показва изследване „Световен корупционен барометър 2007” на Асоциацията „Прозрачност без граници”. 71 евро е средният подкуп в България, а 64% от българите посочват, че кампанията на кандидат кметовете на последните местни избори е била непрозрачна.

След партиите и съдебната власт, у нас в класацията на най-корумпираните следват парламентът, здравеопазването, полицията, бизнесът и данъчните служби. 63% от българите смятат, че борбата на правителството с корупцията е неефективна и не усещат взетите от него антикорупционни мерки.

Най-висок е средният размер на подкупа в съдебната система у нас – 160 евро, а 140 е той в здравеопазването, по 60 евро е в данъчните служби и образованието и 20 евро – в полицията. В света най-често се плащат подкупи на полицаите. Само една партия от всички 16, явили се на местните избори през октомври т.г., е дала достъп до финансовата си документация – това е ДСБ, и още 2 са изразили съгласие, но не са го направили – това са БСП и “Граждански съюз за нова България”.

За първи път ЦИК и общинските избирателни комисии са отказали съдействие на екипите за информация за кандидатите за кметове и съветници. Близо 70% от българите смятат, че финансирането на местните избори категорично не е прозрачно, 34% - че пари дават приближени до партиите фирми, а 10% - че това става с дарения от държавни и общински фирми или пък от фирми, изпълняващи обществени поръчки, което води до зависимост на кметовете от тях.