Полицията в Добрич намери взривно устройство с тротил, укрито в избено помещение на блок в ж. к. "Балик", съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

Акцията е част от оперативно - следствените действия, свързани със задържането през декември 2009 г. на организирана престъпна група.

Групата е уличена в придобиване и държане на огнестрелно оръжие без разрешително, в изнудване на граждани, палежи, разпространение на наркотици и други тежки престъпления.

В пластмасов съд с поставен в него шнур е установено жълто прахообразно вещество, примесено с метални гайки, с общо тегло около 400 грама, описват от полицията устройството. То вече е обезвредено от специалисти на МВР.

Един от обвиняемите в групата е признал при разпит, че е направил взривното устройство.
Полицията иззе при разследване срещу групата от скривалища в полезащитни пояси край Добрич автомат "Калашников", нарязан на парчета, ръчна граната - тип лимонка, газов пистолет, преправен на боен, бойни патрони и пушка с нарязана цев.

При претърсвания в домовете на участници в групата бяха открити наркотици, огнестрелно оръжие и вещи с неизяснен произход.
Участниците в групата - 13 души заедно с ръководителя, са криминално проявени и осъждани.