Пъстро множество от номинирани и гости, в официални дрехи и празнично декемврийско настроение, изпълни снощи зала "София" в хотел Кемпински.

ВИП личности, между които тв водещите Ники Кънчев, Георги Тошев и Витомир Саръиванов, футболната звезда Фелипе Машадо от ЦСКА, изпълнителният директор на "Дарик Радио" Радосвет Радев, Николай Дойнов от Нова тв, скандалната водеща Венета Райкова, френският посланик Етиен Дьо Понсен, и мн. др., обсъждаха номинациите и залагаха кой евентуално ще бъде победител в отделните категории.

Номинираните също заемаха развълнувани местата си, облечени в празнични рокли, коя от коя по-хубави, като първенството в това отношение определено се падна на победителката в категория "Благотворителност" и президент на Международния женски клуб в София - Марияна Хил.

Малко преди началния час на телевизионния запис в залата пристигна и патронът на церемонията "Жена на годината 2007" - еврокомисарят за потребителите - г-жа Меглена Кунева, чийто патронаж традиционно продължава втора година.

Минути след нея в залата влязоха и четири от петте медицински сестри, номинирани заедно в категория "Общество". Моментът, в който те получаваха статуетката от пет 8-годишни деца на сцената, беше емоционален както за тях, така и за всички присъстващи, които без колебание им отдадоха почит като станаха на крака.

Сестрите благодариха за вниманието и подкрепата и заявиха, че добрите мисли на читателите на Grazia са им помогнали да оцелеят през годините, прекарани в затвора в Либия. Победителката в категория "Сцена-актриси" - Анастасия Ингилизова излезе на сцената, придружена от останалите дами, номинирани в категорията - всички заедно благодариха за наградата с дълбок поклон.

Призът в категория "Мода-дизайн" се паднана дуото Биляна и Ася от TC COOL, които независимо от наградата се бяха погрижили за сценичното облекло на водещите Драгомир Симеонов и Силвия Лулчева. В категория "Мода-лица" победи момичето от корицата на Grazia Golden Collection - моделът Мария Митева.

В категория "Музика" призът отнесе Елица Тодорова от "Евровизия", която заедно с партньора си на сцената и в живота Стунджи, изпълни два от хитовете си "Вода" и "Земя", и облечена в приказна рокля призова всички присъстващи в залата да се опитат да опазят земята по-чиста.

С еко-насоченост беше и позицията на церемонията "Жена на годината", а главният редактор на Grazia - Поля Александрова се обърна към гостите в залата с призив за "зелено мислене". Ваня Щерева прочете стихотворение, посветено на номинацията й в категория "Изкуство", където тя беше категоричен победител.

Ваня е автор в Grazia, а новата й книга "Фасове" съдържа текстовете й публикувани в списанието през последните месеци. "Спортист на годината" стана професионалната боксьорка Галина Иванова, а в категорите ТВ шоу и ТВ публицистика призьорки бяха съответно чаровната Гала от "Пълна промяна" и вдъхващата респект Цветанка Ризова от Нова тв.

Най -красива и стилна дама в политиката стана независимата Мария Капон, а в категория бизнес бяха отличени две от номинираните - Татяна Лозович от "Медия С СМВ" и Ралица Скорчева-Славова от Максиъм България.

На церемонията "Жена на годината" бяха връчени и пет специални награди. Георги Милчев от "24 часа" поднесе приза за "Смелост" на Миролюба Бенатова от bTV. Отличието й е за гражданска и професионална смелост при отразяването на драмата с българските медици в Либия.

Венета Райкова повика на сцената Силва Зурлева, за да й връчи наградата за "Свобода на словото" - от името на г-жа Зурлева я прие журанлисът Николай Дойнов. За най-стилна и елегантна дама беше обявена Цветелина Бориславова от СиБанк, докато тази година призът за "Актуален имидж" се падна на актрисата Диана Любенова, която беше зарадвана със статуетката лично от Калин Вельов.

За "Инициативост" беше отличена Теодора Попова, изпълнителен директор на Happy АД. Естествено най-голямата награда "Европейски пример" напълно заслужено беше връчена на патрона на "Жена на годината" г-жа Меглена Кунева.