Имаше идея депутатите да се обединят около Вежди Рашидов като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята кандидатура


След заседание, продължило два дни, и общо 5 гласувания депутатите отново не избраха председател на 48-ото Народно събрание.


Бяха издигнати общо трима кандидати - Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП. От ГЕРБ и ПП, както по-рано беше обявено, не издигнаха свои кандидати, макар че първоначалните им предложения бяха съответно Росен Желязков и Никола Минчев. "Възраждане" също промени своята номинация за председател на НС - в началото на заседанието издигнат беше Петър Петров.


Йордан Цонев беше подкрепен от общо 102-ма депутати от ДПС и ГЕРБ, но те не бяха достатъчни. "Против" гласуваха 66 народни представители от ПП и ДБ, а "въздържал се" - 57 от БСП и "Възраждане".


Преди гласуването имаше идея депутатите да се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация, и изнесе емоционална реч пред своите колеги в залата.


Той сподели, че никога през живота си не е слагал пред името си някаква титла. 


"Идвам от едно сиропиталище, завършил съм художествена гимназия и Художествената академия с отличен 6. Преподавал съм в Художествената академия. Академик съм в две държави и съм член-кореспондент на БАН, почетен професор съм, доктор хонорис кауза, но никога не съм ги казвал тези неща", посочи Рашидов.


"Няма по-голяма титла от доброто име, което човек си създаде", подчерта Рашидов. Той отбеляза, че е бил тежкоболен, заради което е отказал да бъде депутат.


Рашидов благодари на ПП и ги поздрави, че са направили крачка към промяната. Извини се и на Корнелия Нинова, че е имало моменти, в които не се е държал кавалерски с нея.