Като винаги, когато Apple кажат тежката си дума във висшата хай-тек мода, болшинството водещи компании в бранша гледат да си „сверят часовниците" с това което сочат стрелките на Стийв Джобс и компания. 

След като Microsoft и НР обявиха, че разработват аналогични модели на очаквания с огромен интерес iPad, сега на набиращия скорост „таблетен" влак се качват и Toshiba.

Шефа на американското поделение на корпорацията, занимаващо се с мобилния пазар - Джеф Барни, сподели, че в момента усилено се работи по цяла серия продукти конкуренти на iPad. На пазара те ще се появят в края на тази или началото на следващата година.

Детайли относно характеристиките на бъдещите Toshiba таблети все още липсват, но се предполага, че те ще са подобни на едно интересно устройство появило се в Европа още пред миналата година. Става дума за т.нар. мобилно интернет устройство Journe Touch със 7 инчов екран, което може да се използва и за възпроизвеждане на мултимедийни файлове и за достъп до web.

Операционната система под управлението на която ще работят Toshiba таблетите почти сигурно ще е Windows 7, което пък навежда на мисълта, че процесора който те ще използват вероятно ще има x86 архитектура (за разлика от ARM чипа, на който е базиран iPad).