Японската компания Toshiba планира да пусне до края на годината първите 3D телевизори, които не изискват от потребителите да слагат специални очила, съобщи Агенция Франс Прес.

Новите три модела ще струват по няколко хиляди долара. Функцията на стереочила е вградена в самия телевизионен екран, в резултат на което много зрители могат да наблюдават 3D картина с невъоръжено око.

По-рано тази година Toshiba пусна първите си 3D телевизори в комплект със стерео очила. Компанията представи също устройства с технология за създаване на стереоефект върху двумерна повърхност. Подобни телевизори използват процесор с архитектура Cell, разработен от IBM и Sony и познат от конзолите PlayStation 3.

В следващите години предстои бум в търсенето на технологии за стереоизображения, сочат прогнозите на анализатори. Първоначалните продажби обаче не впечатляват.

Основна причина за слабото търсене е именно необходимостта от специални очила, които влошават комфорта на зрителите. Това се потвърждава и от публикуваните напоследък изследвания.