С 23-литров резервоар, карданово предаване, подсилени спици на алуминиевите колела, 1199-кубиков двигател, ABS и тракшън контрол, новият Yamaha XT1200Z Super Ténéré е планиран да стане лидер в клас ендуро.

Благодарение на теглото и центъра на тежестта си, моторът е идеален както за асфалт, така и извън него. Предната джанта е 19 цола, докато тази отзад е 17 цола. Гумите на снимките са шосейният модел на Bridgestone Battlewings с размер 90/10.

Двигателят е двуцилиндров и е с директно впръскване. Крайното предаване от 6-степенната скоростна кутия към задната гума е чрез кардан, а не чрез верига. Друга новост е системата за контрол на сцеплението на XT1200Z Super Ténéré, която работи в три режима.

Шасито е тръбно, като за него е използвана стомана. Въпреки това с пълен резервоар теглото на тази Yamaha нараства на 261 кг. Това прави Super Ténéré един от най-леките мотори по рода си.

Предното и задното окачване са напълно регулируеми, като освен него и височината на седалката може да се коригира. Моделът ще се продава в Европа от това лято.