Канят Том Ханкс за ролята на Здравко, Джефри Ръш ще е Кадафи

Най-изкусителната жена в Холивуд Анджелина Джоли и един от най-известните и привлекателни актьори в света Том Ханкс ще разиграят най-вероятно на екрана невероятната любовна история на Кристияна Вълчева и д-р Здравко Георгиев. Непобедимата любов между двамата изстрадали медици е основната сюжетна линия на холивудската продукция "Шестимата от Бенгази". Лентата ще разкаже цялата истина за близо 9-те ужасяващи години на насилие, несправедливост и обиди, които са преживели Снежана, Валя, Валентина, Кристияна, Нася, Здравко и Ашраф.
Вещите в занаята продуценти от Sixth Sense Ричард Хардинг и Сам Фойър са се заели с мащабен проект, който цели не само да пресъздаде драмата на българите, но и да покаже какво значи процесът за международната политика.
Създателите на разтърсващата политическа драма "Хотел "Руанда" са у нас вече повече от седмица. Същинската работа по филма е започнала. Всеки ден по няколко часа Сам и Ричард разговарят поотделно с всеки от медиците, изслушват покъртителните им истории и записват суров материал. Освен това са успели да се срещнат и говорят със Соломон Паси, Ивайло Калфин, Надежда Михайлова и адвокатите на медиците. Събрани са повече от 50 касети с интервюта и всяка секунда от тях е ценна, казват продуцентите. "Сприятелихме се, станахме си толкова близки със сестрите", призна Сам Фойър. Най-трудната част е да се намери подходящият сценарист, който ще напише най-правдоподобно историята. Гилдията на сценаристите в Холивуд стачкува и не могат да се водят реални преговори, оплакаха се продуцентите. Преди броженията обаче двамата автори на "Шестимата от Бенгази" са успели да запознаят най-прочутите сценаристи с идеята и много от тях са проявили интерес да се включат. Най-вероятно авторът на сценария ще бъде носител на "Оскар", отбелязаха от екипа.
Очаква се снимките на филма да започнат в края на 2008 г., а година по-късно лентата да се завърти из целия свят. "Искаме да покажем филма и в Либия, там ще има голям ефект", казват кинаджиите. Снимките ще бъдат основно в София, уточни Димитър Дерелиев от "Ню Бояна филм" - съпродуценти в проекта.
"Ние вече имаме изграден един арабски град в покрайнините на София, ще се постараем да направим и затвор, подобен на този, в който държаха толкова дълго сънародниците ни", каза Дерелиев.
"Още не сме влезли в контакт с актьори, но бих искал ролите да бъдат изпълнени от имена като Анджелина Джоли и Кейт Бланшет например", каза Сам Фойър. Според него в ролята на полковник Муамар Кадафи най-добре ще се представи Джефри Ръш или Хавиер Бардел. Това не е комплимент за тези велики актьори, защото либийският лидер е доста грозен и негативен герой, допълни продуцентът.
Във филма свои роли ще имат и външните ни министри, които следиха процеса през цялото време. Тримата защитници на сестрите може да се изиграят от един актьор, който да е събирателен образ, казаха продуцентите.
Авторите отказаха да уточнят какъв ще бъде бюджетът на продукцията, но намекнаха, че ще е по-висок от бюджета на проекта "Хотел "Руанда". Тогава лентата струваше близо 18 млн. долара. Според Димитър Дерелиев пък цената на филма няма да е по-малка от 30 млн. долара.
"Със сигурност няма да сме ние главните актьори в този филм, защото ролите си вече изиграхме и ги играхме цели девет години", каза Кристияна Вълчева. Съпругът й д-р Здравко Георгиев сподели, че продуцентите от Sixth Sense са се свързали с него още преди година. "Звучаха убедително, повярвах им и не съжалявам, историята трябва да се разкаже, светът да знае истината", каза д-р Георгиев.