Световната банка огласи в централата на ООН списъка, който е направила на най-корумпираните световни лидери.

Начело е бившият президент на Индонезия вече покойният Хаджи Мохамед Сухарто. Според Световната банка той е получил незаконно между 15 и 35 млрд. долара в периода 1967-1998 г.

Миналата седмица Върховният съд на Индонезия осъди американското списание "Тайм", че е клеветило някогашният президент с водеща публикация през 1999 г.

Тогава азитското издание на "Тайм" съобщило, че Сухарто е откраднал 15 млн., за 30-те години, докато е бил на власт, и държи парите в швейцарски и австрийски банки.

Бившият държавен глава на Филипините Фердинанд Маркос, който също вече не е сред живите, откраднал от хазната близо 10 млрд. долара за времето от 1972 до 1986 г.

А бившият югославски лидер Слободан Милошевич - и той покойник - според експертите на Световната банка е присвоил "само" около 1 млрд. долара, но за сравнително кратък период - 11 години - от 1989 до 2000.

Толкова е прибрал, но за 32 години - от 1965 до 1997 - и някогашният диктатор на Конго Мобуто Сесе Секо.
В първата десетка в списъка на най-корумпираните световни лидери е и радващият се на добро здраве някъде по света бивш премиер на Украйна Павло Лазаренко.

Според данни на Световната банка само за година на този пост той има отлично постижение - успял е да открадне близо 200 млн. долара.