За много хора през последните години здравословният живот се е превърнал във важен фактор при избора дори на дестинация за ексурзии. Не са малко и тези, които съобразяват дори решението си къде да се преместят да живеят за постоянно.


В това отношение Европа винаги е била лидер, тъй като много от страните на нашия континент се радват на благоприятен климат, чист въздух и балансирана диета от пресни храни. 


Франция


Кой би очаквал, че страната на кроасаните е сред най-здравословните в Европа? Всеки, който е бил в някоя точка на Франция, независимо коя, със сигурност е забелязал, че французите обръщат внимание на обиколките си, докато в същото време имат на разположение богат избор от пресни средиземноморски продукти и изключително добре развита земеделска индустрия. Редовната чашка (по една на ден) вино също са фактор за това средната продължителност на живота във Франция да е 81 години.


Швейцария


Освен че са известни с банките, часовниците и шоколадите си, швейцарците са и сред най-здравословно живеещите нации в Европа. Средната продължителност на живота в страната е 82 години, високият стандарт осигурява на всички достъп до качествена храна и добро здравеопазване, а предимно планинският релеф им дава и възможности за активен спорт в планината. Страната е и сред световните лидери по отношение на чистотата на въздуха.


Андора


В последно време Андора става все по-полуярна дестинация за отдих и зимен спорт. Разположенo между Франция и Испания, княжество Андора печели както от страхотните деликатеси от Средиземно море, така и от планинския си релеф, който през зимата привлича много туристи. Андорците са изключително физически активен народ, което им осигурява добро здраве и средна продължителност на живота малко по-висока и от тази в Швейцария


Швеция


Публична тайна в Европа е, че Швеция е една от страните с най-здравословнo живеещите и щастливи граждани на континента. Който е срещал швед(к)и по плажовете у нас вече знае. Шведите се радват на висок стандарт и достъп до едни от най-квалитетните здравни заведения. Освен това диетата им се състои основно от прясна риба, която там е в изобилие. Както андорците, шведите живеят средно малко повече от 82 години средно.


Монако


Със трахотен климат, прясна морска храна в изобилие и червено вино от френските лозя, животът в Монако е един от най-здравословните в Европа. По-голямата част от населението е толкова богата, че повечето хора могат да си позволят не просто добра храна, но и специално направена за тях диета и личен готвач. Здравеопазването е на топ ниво, а средната продължителност на живота е цели 89 години!