25-годишен мъж от Бруклин е обявен за виновен в подготовката на заговор, вследствие на който е причинил нарушаване на авторските права за музика.

Това е първото федерално дело за онлайн криминално нарушение на авторските права на музикални произведения, описано от Асоциацията на звукозаписната индустрия на САЩ, пише technews.bg.

Бари Джитартс беше осъден на 22 май от щатския съд във Вирджиния. Сега той е изправен пред петгодишна присъда от лишаване от свобода, санкция в размер на до $250 000 и три години изпитателен срок.

В допълнение, той трябва да "направи пълно възстановяване" на записаните музикални файлове.

Случаят не е пример за просто споделяне на файлове, така че многобройните потребители, които се занимават с такива дейности, не бива да се притесняват.

Под псевдонима "Dextro", Джитартс е обвинен в администриране на сървър в Тексас за криминална група за споделяне на файлове, наречена Apocalypse Production Crew (APC).

Членовете на APC са търгували с музика, игри, филми и софтуер помежду си, но по време на делото групата е била описана с използвания от RIAA термин "първи доставчик" или "група-разпространител" на пиратско съдържание.

Джитартс е приемал плащания от лидера на групата в замяна на услугите му, което е използване окато доказателство.

"За първи път в цялата история на правораздаването дело за криминално пиратство на онлайн музика стига до съд и съдебните заседатели произнесоха бърза присъда", заяви Брад Бъкълс, изпълнителен вицепрезидент на отделението за анти-пиратство в RIAA.

Джитартс се явява 15-ият член на APC, подведен под отговорност за престъпно нарушаване на авторските права като част от дългосрочна кампания на щатското правосъдно министерство, но единствено неговият случай стигна до съдебен процес.

Щатският окръжен съдия Лиам О'Грейди ще произнесе присъдата на 8 август.