За съжаление липсата или невъзможността да се достигне до оргазъм наистина може да бъде наречена чисто женски проблем. Днес обаче, използвайки последните постижения на медицината и психологията, жените все по-успешно се борят с него.
Още лекарите в Античността (думата "оргазъм" произхожда от гръцката "оргао", което означава "спазми, конвулсии") са се опитвали да лекуват аноргазмията. Те даже са смятали, че този женски проблем е причина за други много по-опасни за организма заболявания като холера, чума и т.н.

Днес специалистите отделят голямо внимание на проблема за женския оргазъм. Отлични резултати показва метод, разработен от клиника в САЩ, който съчетава елементи на тренинга, психоанализата, внушението и терапевтичната помощ.

В клиниката вече са преминали специален курс хиляди жени и успехът е много висок - 90 от 100 пациентки, обърнали се за помощ след 6-7 сеанс започват да изпитват оргазъм. Тези пациентки впоследствие са подобрили своето материално и социално положение, 80% от самотните са устроили личния си живот и са намерили постоянен спътник в живота си.

Доктор Каплан, ръководител на клиниката, обяснява, че жената фиксира своите емоции върху определен партньор и свиква с него, а възникващата близост, хармонията във взаимоотношенията и взаимното разбиране стимулират женския оргазъм.
Ето нещата, които всеки мъж би трябвало да знае, за да накара своята партньорка да стигне до върха. Накарайте го да ги прочете:

1. Всяка жена достига върховата точка на насладата по свой начин. За една това е клиторно стимулиране, за друга - вагинално, за трета - ласки на особено чувствителните ерогенни зони. В някои случаи постигането на оргазма преминава и през спектъра на различните механични стимулатори - вибратори, изкуствените полови органи. Различните сексуални "играчки", към които някои двойки се отнасят с откровено презрение, всъщност могат да се окажат подходящ начин в някои случаи жените по-бързо да стигнат до върха.

2. Нежният и тактичен партньор е длъжен да бъде верен съюзник и помощник на жената за постигането на оргазъм. Няма незначителни подробности - важни са и обстановката, и осветлението, и музикалният фон, и добрата физическа форма на партньора, и чувството за взаимно доверие, и нежността.

3. Партньорът трябва умело, в любовната прелюдия, максимално да подготви жената за акта на близост, а в неговия ход, съгласувано с партньорката си, да използва приятните за нея зони на стимулации.

4. Необходимо е да се знае, че оргазмите са различни. Те могат да бъдат сравнени с действието на алкохола върху организма. Една жена може бавно да отпива от своето питие, а друга да го изпие на екс. Оргазмът може да прилича на ярко пламване в нощта, придружено със сълзи, гърчове, стенания, а може да наподобява и мълчаливата красота на дъгата. Само около 10% от жените са способни да изпитват многократен оргазъм.

5. Често пуританското възпитание, т.нар. правила за благоприличие и природната скованост играят ролята на спирачка и не позволяват на жената да достигне оргазъм. Задачата на мъжа понякога се оказва да неутрализира тези глупави предразсъдъци. В този случай помагат любовните средства като алкохола (но с мярка), музиката (възбуждаща и сексапилна), думите (довеждащи до еуфория), ароматите (силно възбуждащ мъжки парфюм или индийските ароматни пръчици).
Трябва да се помни, че сексуалният акт не е комплекс от някакви механични действия и движения на телата, а определена точка на отчитане във взаимоотношенията, показваща степента на взаимното уважение, доверие и любов.

Истинският мъж възприема женския оргазъм като награда и трябва да знае, че достигането до него влияе съществено върху психическото и физическото здраве на жените. Тогава те се усмихват по-често, по-рядко са изнервени, намаляват употребата на сънотворни или успокояващи средства. Те са по-освободени, уверени в себе си, остроумни, по-успешни в кариерата, по-малко склонни да мислят за смяна на партньора си и изневяра.

Според статистиката, задоволената в сексуално отношение жена има 30% по-високи шансове да си намери постоянен партньор, отколкото жените, недостигащи върховната сексуална наслада.