Служители на полицията в Плевен задържаха извършител на тежко криминално престъпление, предаде пресцентърът на МВР.

21-годишният жител на гр. Искър е с 13 полицейски регистрации за кражби и седем присъди.

Разследването започва след като на 13 март около 23.50 часа служители от районното управление в Долни Дъбник намират безжизненото тяло на възрастната жена в една от стаите в къщата й в гр. Искър.

Установени са множество травми и кръвонасядания по тялото на убитата.

Извършената аутопсия в катедра „Съдебна медицина" потвърждава, че смъртта е настъпила вследствие на нанесени удари с твърд предмет.

По време на разследването са проведени множество разговори със съседи и близки на убитата 76-годишна жена.

Работило се е версия, че тежкото престъпление е извършено с цел грабеж.

На 16 март криминалистите попадат в следите на 21-годишен жител на гр. Искър, но след като не го откриват на различни адреси в града, те разширяват издирването  и попадат на адрес на негов познат в с. Долни Луковит. 

При вида на полицаите 21-годишният скача през прозореца на къщата и опитва да се укрие в гориста местност, но след кратко преследване е задържан.

Наложена му е полицейска мярка за задържане за 24 часа. Пред полицаите 21-годишният признава, че влязъл в къщата на 76-годишната с цел грабеж през нощта на 12 март срещу 13 март.

Нанесъл побой с метална тръба на възрастната жена, грабнал неголяма сума пари от дома й и избягал.

Според направената справка в полицейските регистри задържаният е с богато криминално досие.

Има 13 полицейски регистрации за кражби и седем присъди. С мярка „задържане под стража за 72 часа е приведен в ареста на Окръжна следствена служба. Очаква се утре прокуратурата да внесе срещу него искане за постоянна мярка задържане под стража.