Зам.-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров разкритикува реформата във ведомството, направена по време на тройната коалиция и на министър Михаил Миков. Димитров беше главен комисар и и.д. главен секретар на ведомството в последната година от мандата на предишното правителство.
2008 се направи една никому ненужна реформа. Това го казвам за първи път, но тогава никой не чу моето мнение, макар че бях в този екип, направи равносметка зам.-министърът. Веднъж завинаги трябва да се направи промяна, реформа, ясна на целия състав. Тази оптимизация и организация трябва да я направим, така както е в европейските страни, смята той. Реформа не се прави за няколко месеца, допълни Павлин Димитров. Едва сега той разкри, че са били на различни мнения с бившия министър Михаил Миков.
Ние трябва да обиколим всички до последния служител като йерархия - да ни познават и ние да ги познаваме, изрази съгласието си Димитров със сегашния си шеф Цветан Цветанов. Когато защитих на първия протест служителите на МВР моята глава е била “отсечена” и до последния момент се е мислило как да бъда отстранен, каза Павлин Димитров за миналото управление на МВР. Колкото и да е грубо, животът е материален. Млади хора, искат да се наложат да се докажат и искат да работят и живеят в едни по-добри материален живот, защити протестиращите зам.-министърът. Иначе не бих си позволил да освиркам министъра си. Той не е само политическа личност, но той е и работодател и трябва да уважаваме институцията, коментира Павлин Димитров. Според него е реалистично да се намалят заплатите на ръководния състав на МВР, защото “нямаме друг избор”.
Вчера полицаите се събраха в центъра на София, за да протестират срещу идеята да плащат здравните си осигуровки. Те поискаха, ако това стане факт, да бъдат компенсирани. Министър Цветан Цветанов отиде на протеста на служителите на МВР, към който се присъединиха данъчни, военни и социални работници. Министърът обясни, че няма да говори пред служителите на реда, защото идва в качеството си на работодател.
Цветанов заяви, че е получил уверение от шефове на регионални дирекции на вътрешните работи, че те са готови да бъдат намалени техните заплати, но да не се пипат възнагражденията на редовите полицаи. Министърът обеща, че заплатите на служителите на реда няма да се намаляват. “Всичко, което касае социалните придобивки на полицаите, ще бъде запазено: това са техните възнаграждения, обезщетения, отпуски, категории труд”, обеща той.