Данъчно облекчение за отглеждане на дете под 18 години може да ползва всеки родител, настойник, попечител или приемен родител, стига детето да не е настанено в специализирана институция на пълна държавна издръжка и да не е навършило пълнолетие. Данъчното облекчение се ползва само от единия родител. Другият също трябва да представи декларация, но за това че няма да ползва намалението за съответната данъчна година. Експерти съветват данъчното облекчение да се ползва от родителя с по висока заплата. Сумата от годишните данъчни основи се намалява съответно с 420 лева при едно дете, с 840 лева при две деца и с 1260 лева при три и повече деца.

Лицата с намалена трудоспособност с 50 и над 50 процента могат да ползват месечно и годишно данъчно облекчение. В първия случай облагаемият доход, начислен за месеца, през който е положен труда, се намалява с двойния размер на необлагаемата месечна данъчна основа. Във втория случай сумата от годишните данъчни основи се намалява с двойния размер на необлагаемата годишна данъчна основа.

Хората, които през текущата година са направили лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване или вноски по договори за застраховки „Живот” и те са удържани от работодателя, могат да си върнат до 10 на сто от сумата месечно. В годишен аспект данъчното облекчение за подобен род лични вноски се ползва от сумата от годишните данъчни основи.
Направилите лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране ще ползват намалението, като сумата от годишните данъчни основи се намалява с внесените през годината за сметка на лицето осигурителни вноски.

Данъчното облекчение за дарения се ползва от лица, които през настоящата година са дарили средства. Сумите трябва да са удържани от работодателя при изплащане на дохода от трудово правоотношение. Годишните данъчни облекчения се намалява до 5 на сто, когато дарението е в полза на физически лица, до 15 на сто за дарения за културата и до 50 на сто, когато дарението е в полза на Център „Фонд за лечение на деца”. Общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превиши 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи.

При изброените случаи хората, желаещи да се възползват от данъчни облекчения, трябва да подадат необходимите документи в счетоводствата на своята месторабота.