Дори Общинският съвет да гласува предложения за еднократна финансова помощ за лечение на болни граждани, общината ще отпуска парите тогава, когато има финансова възможност. Това каза Георги Георгиев на редовното заседание вчера, когато на дневен ред бе докладната, с която предложи да бъдат отпуснати 1000 лева от собствени приходи на общината за закупуване на слухов апарат за 16-годишно момче от Ботевград. На предложението на Цеца Христова да не се забавят тези средства, защото момчето не може да посещава училище, кметът отговори, че е обяснил на единия от родителите, че има решение на ОбС, според което 10% от сумата, постъпила от продажба на общинска собственост, се насочва за подпомагане на болни жители на Ботевградска община.


Предложението на съветника Иван Гавалюгов да се отпусне цялата сума за закупуване на слуховия апарат – в размер на 3264 лева, не бе подкрепено от мнозинството в Общинския съвет. Приета бе докладната на вносителя за осигуряване на 1000 лева.
Непосредствено преди да бъде гласувано това предложение, управляващото мнозинство подкрепи докладна, според която общината трябва да отпусне 5000 лева за изработка на 1000 диска с възстановката „Последните дни на цар Иван Шишман”, с която се финализират дейностите по проекта за развитие на туризма. Тогава Иван Гавалюгов, Христо Якимов и други съветници от опозицията изразиха мнение, че могат да се спестят 3000 лева от тези средства и да се пренасочат за подпомагане на болни граждани. Предложението на Гавалюгов да се отпуснат 2000 вместо 5000 лева не бе прието. Именно това предизвика възражения от страна на опозицията при обсъждане на докладната за подпомагане на нуждаещото се момче. В залата се чу: „За дискове пари има, а за болни деца няма”. Кметът отвърна, че не разбира популизма на съветниците и обяви, че прави дарение от 50 лева, като ги призова да последват примера му. Георги Георгиев поиска събирането на парите да се заснеме, за да се види кои съветници не са дали пари. В този момент обаче операторите на двата новинарски екипа не бяха в залата.


Точния размер на събраната сума от съветниците ще оповестим през другата седмица.


На сесията вчера съветниците гласуваха да бъдат отпуснати още 3000 лева за подпомагане на тежко болни хора  - 500 лева за 40-годишна жена от Трудовец, същата сума за 77-годишен мъж от Новачене и 2000 за 11-годишно момче от Ботевград, страдащо от детска церебрална парализа – спастична диплегия.