Според данните от статистиката на Световната здравна организация (СЗО) от депресия страда всеки 5 жител на Земята. Специалистите са категорични, че от този проблем, ако е достатъчно рано диагностициран, можем да се избавим лесно дори само с помощта на правилно съставеното меню.

Въпреки че за депресивните състояния се пише и говори все повече, мнозина все още трудно ги различават от състояния като "обикновените" умора и сънливост например.

Колкото повече от изброените симптоми са характерни за вас, толкова по-голяма е вероятността да страдате именно от депресия:
- постоянно чувство за умора и сънливост;
- ранно събуждане и лошо здравословно състояние всяка сутрин;
- намаляване на сексуалното влечение;
- пълна загуба на апетита;
- безразличие към всичко (дори и към най-обикновени всекидневни занимания, неизискващи особена енергия);
- изгубване на чувството за хумор;
- общо озлобление;
- панически страх без всякакъв повод;
- усещане за собствено безсилие и невъзможност за промяна на каквото и да било в живота;
- резки преходи от вяло депресивно състояние до повишена активност и обратно;
- болки без явни причини.

Според психолозите, през зимата и особено в нейния край се достига пикът на депресиите. Това се дължи на комбинацията от недостига на слънчева светлина, витамини и хроничната умора.

Една от главните причини за депресията е рязкото намаляване на нивото на серотонин - хормонът, отговарящ за доброто настроение.
Когато нивото на серотонина (наричан още "хормон на щастието") е нормално, човек е в прекрасно настроение и има усещане за благополучие и удовлетвореност от живота. Благодарение на този хормон ние работим по-продуктивно, тъй като успяваме да се съсредоточим и концентрираме. Серотонинът ни осигурява пълната почивка по време на сън и ни дава възможност да се събуждаме отпочинили, свежи и енергични.

Промените в неговото ниво (и бързо повишаване и намаляването му) водят до появата на тревожност, възбуда, пристъпи на гняв и агресия, нарушения в съня. При постоянно ниски нива на серотонин се наблюдава апатия, влошаване на паметта, изгубване на интерес към живота и хронично безсъние. Недостигът на серотонин се съпровожда и от болки в мускулите, мигрена и проблеми с червата.

Статистиката показва и още една тенденция: през последните 10 години депресията силно се е подмладила. Днес от нея все по-често страдат хора, едва навършили 25 години. По своята разпространеност депресията е на трето място след хипертонията и грипа и заема първо място по броя на непредвидените смъртни случаи.

Как да си възвърнем доброто настроение?
Научните изследвания показват, че приемът на средства, съдържащи изкуствен серотонин, не носи желаната полза - тялото трябва само да произведе този хормон. За тази цел мозъкът се нуждае от хормони като инсулин и естроген, триптофан, витамини В и Е, калций, магнезий, фолиева киселина, селен и други вещества.

Серотонинът е наречен още и "хормонът на любовта". За разлика от хормона допамин, отговорен за кратковременната страст, серотонинът продължава да се произвежда в кръвта на двама души, обичащи се дълго време. Именно той дава на партньорите, които живеят заедно, чувството за удовлетвореност (то не е толкова силно, но затова пък е постоянно).
Затова и в разговорния език, диетата, насочена към повишено производство на серотонин, често се нарича "диета за дълга любов".

Ултравиолетовите лъчи също способстват за повишаването на нивото на серотонин. Ако страдате от пролетна депресия, опитайте се да замените едно от своите хранения с по-продължителен престой на открито под слънчевите лъчи.

Нивото на този хормон е пряко свързано и с фазите на менструалния цикъл. Особено остро се усеща неговият недостиг в периода след неговото прекъсване.

В диетата, която има за цел увеличаване на серотонина втялото, трябва да присъстват всички типове хранителни елементи - белтъчини, мазнини, въглехидрати, различни витамини и микроелементи. Затова за особено опасни за хората с депресия се смятат диетите, които напълно изключват употребата на мазнини - например диетата на Аткинс.

Диетолозите съветват да се увеличи приемането на следните продукти - "антидепресанти":
- мазни видове риба;
- пилешко и пуешко месо;
- говежди черен дроб и червено постно месо;
- морски продукти;
- яйца;
- мляко и млечни продукти;
- зеленчуци (чесън, моркови, чушки, домати, грах, целина, зеле, марули, спанак, броколи, магданоз);
- плодове (цитрусови, банани, киви);
- бобови култури (боб и леща);
- кафяв ориз, пълнозърнест хляб;
- ядки и сушени плодове;
- горчив шоколад.

Ако страдате от депресия, най-добре забравете за цигарите, сладкишите, алкохола и кафето. Ако неудържимо ви се пуши, яде шоколад или пие кафе, бъдете наясно, че причината за това е недостигът на серотонин във вашия мозък.