Традиционно коледните и новогодишните празници се прекарват с много шум, веселие и разбира се обилна трапеза. И една-две седмици след тях кантарът все така показва няколко килограма повече от преди. Как да възстановим предишното си тегло?

Основното правило е да се употребяват само такива храни, които се усвояват добре от организма без да натоварват прекалено храносмилателните органи и бъбреците. Подходящи са например зеленчуците, плодовете, млечните продукти, яйцата, зърнените храни.

Плодовете и зеленчуците са не само богат източник на витамини и минерали, но и на хранителни влакна. Фибрите притежават уникалното свойство да не се усвояват в червата, а да свързват и извеждат от тях много от вредните вещества и излишъците от мазнини.

Дори картофите, които мнозина не смятат за диетичен продукт, са подходящи в този момент. Сварени или задушени, те имат ниска калоричност, усвояват се напълно и не натоварват организма.

Друга полезна храна, която се усвоява на 98%, са яйцата. Не се страхувайте да изяждате дневно по 1-2 варени яйца - в жълтъка холестеролът се съчетава с лецитин и практически не е вреден за организма, а в белтъка се съдържат необходимите за организма аминокиселини. Ето защо яйцата могат да заменят за определен период от време месото. Белтъкът съдържа и вещества, които подобряват изгарянето на мазнините и способстват за нормализирането на мастния обмен.

Специалистите съветват да не измъчваме организма си с гладуване. Най-важен елемент от диетичното хранене е закуската. Според диетолозите, тя не трябва да надвишава 400 ккал. Ако не закусите достатъчно, задължително по време на обяд ще искате "да си наваксате", а това не е от полза за организма.

Не забравяйте супите. Постната супа задоволява глада по-добре, отколкото който и да е тестен или мазен продукт.

Забравете (поне временно) за всичко мазно! Храната, която употребявате, трябва да бъде изключително варена или задушена.

Ограничете и солта - тя стимулира апетита. В списъка на забранените продукта са също алкохолът и майонезата.

Не се струва да се ограничавате и да спазвате диети, състоящи се от 1-2 продукта. По-полезно е да ядете всичко, но по малко. Намалете порциите, като замените обичайните чинии за второто ястие с десертни, а купичките за супа - с чаши.

Не забравяйте и за физическите упражнения - те допринасят не само за по-добрия тонус, но и за изгарянето на излишните калории. Освен това спортът повишава самооценката и създава положителни емоции. А към нещо толкова сериозно, каквото е отслабването, трябва да се подхожда с добро настроение и вяра в себе си.