За всяка дейност, за която в момента на гражданите се изисква удостоверение за платен данък, да се изисква и бележка за платени здравни вноски. Това предложение ще направи министърът на здравеопазването Божидар Нанев, като целта е да се намали броят на здравно неосигурените хора. По данни на НАП към момента около милион и двеста хиляди българи не са си платили здравните вноски.

В момента всеки човек, който иска да сключи имотна сделка, трябва да представи удостоверение, че е платил данъка на имота, който продава. Освен това при теглене на по-големи кредити банките изискват от своите клиенти удостоверение, че нямат задължения към държавата. Според здравния министър всички услуги, за които в момента се изисква документ за платени данъци, ще се извършват и след като гражданинът удостовери, че е здравноосигурен. „Това е една моя идея, която искам да обсъдим с колегите, да се включи като част от всички технически процедури, както когато искаме да извършим определена дейност и трябва да предоставим удостоверение за платен данък, така да предоставим и удостоверение за платени здравни осигуровки. Това е моя идея, която ще представя на колегите да бъде обсъдена как технически да може да се осъществи", каза министър Нанев.  

Не е ясно, обаче дали и за други услуги няма да се изисква документ за платени здравни вноски, защото здравният министър лансира идеята това да се прави и когато се издава шофьорска книжка. В момента за тази услуга гражданите не са задължени да представят документ за платени данъци.