Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За целта сезонните работници, както и безработните, подават в НАП декларация Образец 7. Това може да стане електронно, чрез Портала за е-услуги, достъпни с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или квалифициран електронен подпис /КЕП/, на място в офис на приходната агенция, както и по пощата чрез лицензиран пощенски оператор. Декларация Образец 7 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, от който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. 


Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. . Прекъснатите здравноосигурителни права се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. 


Физическите лица могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в е-портала на приходната агенция.


Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да правят 7 дни в седмицата, 24 часа на ден на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. 


Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН и дата на раждане чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски.