Мъжката сила пряко зависи от количеството тестостерон в кръвта. Според нормата, той се изработва по няколко милиграма в денонощието, като това количество е напълно достатъчно за поддържане на жизнената дейност на целия организъм.

Тестостеронът отговаря както за вторичните полови признаци - растеж на косми по лицето и тялото, нисък тембър, така и за половото влечение, ерекцията, сексуалното поведение и образуването на спермата.

Този хормон регулира дори развитието на т.нар. красиви мускули, тъй като стимулира в тях произвеждането на белтъчини.

Без тестостерон нормалната работа на сърдечно-съдовата, нервната, кръвоносната и отделителната система на мъж е немислима.

Пряко от тестостерона зависят работоспособността, творческият потенциал, паметта, настроението и дори характерът.

Над 30-годишна възраст нивото на тестостерон намалява с 1-2% за всяка следваща година. В резултат на това, на 50-55 г. мъжете остават само с половината от количеството, което са имали на младини.

Някои специалисти са на мнение, че колкото по-малко е тестостеронът и колкото по-бързо намалява, толкова по-години живот остават, т.е. съществува пряка връзка между количеството тестостерон и хипертонията, захарния диабет, исхемичната болест на сърцето и други заболявания. Не всички учени обаче са съгласни с това твърдение.

Намаляването на потентността вълнува много повече мъжете, отколкото например високото кръвно. И именно страхът от импотентност кара мъжете да търсят помощ от специалист.

Но те не се насочват веднага към лекарския кабинет, показва статистиката. През първите 5 години те търсят самостоятелно изход от положението: приемат различни широко рекламирани медикаменти и добавки, търсят популярна информация от приятели и от интернет. За съжаление пропуснатото време добавя още здравословни проблеми и в последствие се налага и те да бъдат лекувани.

Затова специалистите съветват жените, при забелязване на първите тревожни симптоми у техните мъже, да настояват за консултация с уролог. Проблемът не опира само до качеството на интимния живот. Проблемите с ерекцията говорят за влошено състояние на кръвоносните съдове.

Еректилната дисфункция е показател за наличието на проблеми в сърдечно-съдовата система. Не е изключен и диабетът, който доста често може да протича в скрита форма. Затова добрият уролог веднага ще назначи анализ за изследване на хормоните и захарта в кръвта и ще се консултира с кардиолог.

Основните причини за безплодието при мъжете са:
• Простатит
• Инфекции, предаващи се по полов път
• Спойка или белег от възпалителна рана
• Вродени аномалии или травми на половите органи
• Прекарани инфекциозни заболявания (паротит).

Защо количеството тестостерон намалява с възрастта
В кръвта се появява особена белтъчина, която свързва половите хормони, и това води до намаляване на тестостерона. Развива са състояние, което на медицински език се нарича "възрастов хипогонадизъм" (т.нар. мъжки климакс).

Естественото намаляване на тестостерона може да бъде спряно, но затова се изисква доста старание: не трябва да пушите, пиете или напълнявате. Необходим е и много спорт и движение.

Възрастовият хипогонадизъм може да бъде съпроводен (също както климакса при жените) с внезапни приливи на горещи вълни към лицето, шията, горната част от тялото, а също така с раздразнителност, умора, безсъние, депресия, болки в областта на сърцето, намаляване на половото влечение и удоволствието от секса.

За намаляването на тестостерона могат да сигнализират мастните наслоения в областта на талията, увеличаването на гръдните жлези и растежа на космите по лицето.

Здравето на мъжете е определено в националните здравни стратегии като един от основните фактори за национална безопасност. По много данни причините за безплодието при младите хора са няколко, но основните от тях са ендокринните и инфекциозни заболявания на гениталиите (например хроничен простатит).

Какво е лечението
Доброто в случая е е, че лечение има - с хормонална терапия (т.е. с тестостерон). Той може да бъде на таблетки, инжекции, гел или пластир.

В повечето случаи четири инжекции тестостерон годишно са напълно достатъчни за поддържането на неговото ниво в нормално състояние. Това способства за отслабването на мъжа (без диети той може да свали около 6 кг). А ако талията се намали с 1 см, рискът от инфаркт се намалява с 3%!

Тестостеронът нормализира кръвното налягане и намалява опасността от инсулт и инфаркт. Той способства за нормализирането на показателите на холестерола и захарта в кръвта. И от само себе си се разбира, че с негова помощ се увеличава потентността, подобрява се сексуалният живот - мъжът се чувства изпълнен с нови сили и желание за живот.