Народното събрание не събра нужното мнозинство за продължаване на процедурата по импийчмънт в Конституционния съд.

155 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака" и трима независими, подкрепиха искането за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов, 72 от БСП и ДПС бяха против, нито един не се въздържа. Минимум 160 депутатски гласа бяха нужни, за да има парламентарно одобрение на процедурата.

Седмината депутати от РЗС, които сами се определиха като ключа към отстраняването на Първанов, отсъстваха цял ден от залата. Те не се появиха и при гласуването, тъй като предварително обявиха, че няма да подкрепят искането за отстраняването на Първанов. По думите на лидера на партията Яне Янев, това щяло да бъде своебразен вот на доверие към правителството, а те искат оставката на Борисов. „Нищо не сме искали и няма да поискаме от Бойко Борисов. Сега, ако ще да предлага всичко, ние не го желаем. Искаме му само оставката", заяви лидерът на РЗС.

Повече от три часа парламентът обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на президента Георги Първанов. Депутатите дори удължиха работното си време, за да приключат дебата за импийчмънта на президента.

Очаквано от БСП и ДПС разкритикуваха искането. Лидерът на партията Сергей Станишев каза, че се провежда наказателна акция срещу всеки, дръзнал да изрази несъгласие с работата на кабинета. „Променете Конституцията и запишете там, че държавата се олицетворява от триумвират Борисов, Цветанов, Дянков", каза Станишев от трибуната.

Според ДПС пък причините за искането трябвало да се търсят извън написаните от ГЕРБ. Опозицията призова управляващите да се заемат с реалните проблеми на страната.

От ГЕРБ предварително потвърдиха, че ще подкрепят инициативата, която сами започнаха. Според Синята коалиция пък със скандала между институциите, който бил предизвикал, президентът целял задълбочаване на кризата.

„Още с повдигане на обвинението от абсолютно мнозинство народни представители, президентът политически престана да представлява нацията. Той остана държавен глава на създадения от самия него кабинет на провалената Тройна коалиция", обясни Иван Костов, лидер на ДСБ.