Президентът Георги Първанов подкрепи антикризисните мерки на кабинета, но призна, че премиерът Бойко Борисов  „видно не се справя в битката с кризата". Държавният глава изрази опасение, че предложените мерки ще имат краткотраен ефект и ще се наложи актуализацията им през лятото или най-късно есента. Ден след като Народното събрание отхвърли инициираният от управляващото мнозинство импийчмънт Георги Първанов обяви, че ще се противопостави на всички опити за посегателство над правомощията на държавния глава, но декларира, че президентската институция ще продължи да бъде фактор на сигурност и спокойствие.

Ден след като Народното събрание отхвърли искането за импийчмънт на президента, Георги Първанов посочи, че има опит да се стесни политическата територия на президентската институция и опити тя да бъде обезличена. На което държавният глава заяви, че категорично ще се противопостави и че няма да допусне превръщането му в церемониалмайстор. Същевременно Георги Първанов подчерта, че в рамките на мандата си няма да предприеме действия в посока увеличаване на президентските правомощия. „Нямам амбиция да бъда алтернатива на управлението, още по-малко опозиция, но със сигурност ще отстоявам позициите си, когато имаме различия", заяви държавният глава.

„Тези, които са очаквали, че ще ми затворят устата, ще видят, че бъркат зле. Тези, които очакват, че аз ще се радикализирам, че ще направя държавата заложник на лични амбиции, очевидно не ме познават. Независимо от това, което се случи вчера, президентската институция ще продължи да бъде фактор на стабилността и спокойствието", каза Първанов.

Време е да се стреснем, отиде се твърде далеч в огрубяването на политическия речник, каза президентът.

„Слуховете, че съм бил архитект на тройната коалиция, са силно преувеличени. Но без преувеличение може да се каже, че съм вдъхновение на новата, ако не четворна, то "четири минус" коалиция, защото единственото, което ги обединява, е агресията и злобата срещу мен", заяви Първанов.

По повод отхвърлената процедура по импийчмънт президентът посочи, че  въпросът етапно е решен, защото неговите опоненти нямали умора и имал усещането, че ще има и следващо действие. "Надявам се да се приберат шпагите, за да преминем към реален, а не привиден диалог", каза държавният глава. Въпреки подкрепата за антикризисните мерки Георги Първанов призна, че премиерът Борисов очевидно не се справя с кризата, а икономическият екип излъчвал непрекъснато противоречиви сигнали.

„Отдавна не е имало правителство, което така често, непрекъснато да сменя правилата. А разберете, сигурността е едно от най-важните условия за социалната подкрепа на антикризисната политика, която се провежда в момента", допълни той.

Въпреки това на въпрос на Дарик радио държавният глава беше категоричен, че няма да допусне превръщането на икономическата криза в политическа. Кабинетът трябва да бъде окуражен в усилията за излизане от кризата, каза Първанов, макар да посочи, че очаква по-радикални действия.

Някой трябва да очертае истинските схеми на „Октопода", защото ако някъде едно от пипалата е засегнато, обществото иска да знае къде е възелът, къде е мозъкът на тези схеми, каза президентът Георги Първанов, като на въпроса дали е имал среща с Алексей Петров добави, че ако някъде се е засичал с него в качеството му на служител на ДАНС, то не е било на четири очи". Отговорите за Алексей Петров трябвало да бъдат търсени от друг.

"Този, който му е имал доверието да направят съвместна фирма, който му е отишъл на крака по времето на атентата срещу него. Отговорите ги дължи този, който го е назначил в ДАНС, и този, който е бил началник на ръководителя на ДАНС и който сега се опитва да бъде ментор на обществото", каза президентът.

Георги Първанов беше категоричен, че и ако днес трябваше да решава дали да публикува стенограмата си от срещата с вицепремиера Симеон Дянков, то той би го направил отново.