Свидетели сме на ново издание на импийчмънт, кампания за тотална дискредитация, чието дъно е създаването на временна парламентарна комисия начело с Яне Янев. Това заяви на специална пресконференция в НДК бившият президент Георги Първанов. На брифинга присъстваше и Ангел Марин, който беше вицепрезидент на Първанов в продължение на два мандата.

В резултат на неистовата амбиция на реванш на ГЕРБ и високата правна култура на Яне Янев се е родило едно недоразумение, правна каша, изтъкна бившият президент. Като пример Първанов даде в наименованието на комисията, както и точка първа от решението за създаването й - комисия за проучване. Веднага след това в точка втора се появява формулировката парламентарна анкетна комисия. Грешката не е редакционна и това ще ви го каже всеки юрист, посочи Първанов.

Това са два различни видове комисии. Комисията за проучване няма обвързваща сила на становищата, които приема. Подобна комисия имаше за проучване на планинските и полупланинските райони. Със създаването на анкетна комисия се прави основен пробив по отношение на значим и важен конституционен принцип, че държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от Народното събрание, подчерта Първанов. Президентът може да отговоря само за държавна измяна и нарушение на Конституцията и то не пред парламента, а пред Конституционния съд, посочи Първанов. Нямам никакво притеснение, нека обследват каквото си искат, още повече че тези, които го правят разполагат с пълния обем на информация.

Бойко Борисов и неговият оръженосец Яне Янев залагат изключително опасен прецедент. Атаката е срещу нас двамата, но по логиката на ГЕРБ подобен натиск може да се осъществява и срещу действащия сега президент Росен Плевнелиев. Целта е да се покаже къде е мястото на президента независимо от личността. Думите са на Иван Костов от времето на поредното искане за импийчмънт, цитира Георги Първанов.
Дългосрочната цел е да се подчини и обезличи институцията така, че да не бъде говорител на социалните проблеми на обществото.

Указите за опрощаване на несъбираемите вземания задължително се преподписват от министъра на финансите и министъра на правосъдието. Тази контрасигнатура е акт на поемане на политическа отговорност за правните последици от тях, съобщи Първанов. Това не е формален акт, а волеизявление на министъра, че е съгласен с президента и поема отговорността за настъпващите последици. На преподписване подлежат само указите пряко свързани с дейността на правителството в сферата на споделената компетентност между президента и изпълнителната власт. Всички останали укази които изрично са посочени в Конституцията и онези които засяга други власти извън изпълнителната не подлежат на преподписване, отсече бившият президент.

На вас ви се досвидяха левчетата, които се опрощават на старците, инвалидите, на безработните и на майките с деца. Въпросът се повдига от онези, които ръкопляскат, когато премиерът се разпорежда с държавни средства за футболни клубове. Това ми прилича на поговорката не ме гледай какво правя, а слушай какво приказвам, добави Първанов. Не може да се стигне до преуреждане на индивидуални права, възникнали от издадените укази. Още на старта, че работата на подобна комисия има само пропагандно значение, посочи бившият президент.

Правосъдният министър не преподписва указите за помилване, тъй като тези укази ревизират присъди и актове на съдебната власт. На правосъдния министър се възлага изпълнението на указа и той по този начин споделя отговорността, уточни Първанов. Предполагам, че всеки министър е резюлирал до своите заместници за изпълнение на тези укази. Защо не се проучват предишните мандати, ако въпросът е в броя на помилваните лица по време на двата мандата, попита Първанов и сам си отговори – подобно сравнение няма да бъде в наша вреда.

Вие господа управляващи помилвахте босовете на тежката организирана престъпност, атакува Георги Първанов. По време на Консултативния съвет по национална сигурност Цветан Цветанов каза, че те не подслушват босовете, тъй като те изпрали парите и не се занимават с тази дейност.

Бойко Борисов грубо се опита да заличи гафа с исканото извинение от семейството на убитата Мирослава, сравнявайки кучешките пържоли с указа на генерал Ангел Марин. Затова започна лична война. Тук има елемент на лична мъст, тежко на тази държава, в която институциите стават заложник на личната мъст, посочи Първанов. Борисов заграби твърде много власт, на практика цялата. Авторитетът му обаче ще се руши още повече, затова е непримирим към всеки, който има относително по-висока тежест и авторитет, предупреди бившият президент. Борисов не може да управлява силно и ефективно и това вече е ясно. За него обаче е важно непрекъснато да доказва, че е по-силен от своите противници. И тъй като с мен и с нас е много трудно, прогнозата ми за тази изтощителна война ще продължи още дълго.

Трябва да се насажда страх, обясни поведението на премиера Георги Първанов. Целта е да се поддържа еднополюсния модел и да не се допусне налагането на алтернатива и възприемането й от хората. Страната се яневизира – това е последния и висш стадий в развитието на ГЕРБ. Съжалявам, че управляващите се скриха зад крехките плещи на Янето, известен със своите последователни позиции, иронизира позицията на правителството Първанов. Нека натиска да продължи, това, което не ни убива ни прави по-силни, дано управляващите не възприемат буквално моите думи, категоричен е Георги Първанов.