Между 5 и 70 лева трябва да отделят тези, които искат готов великденски венец за украса за предстоящия празник, показа проверка на БТА. Най-евтините варианти се намират на уличните сергии, а повечето реномирани магазини за цветя предлагат истински произведения на изкуството, но на съответно много по-висока цена.

Великденските венци, за разлика от коледните, доскоро не бяха толкова популярни в България, но вече стават все по-търсен елемент за великденска декорация.

Друг не толкова познат в България символ на Великден - Великденското дърво, също започва да придобива популярност и у нас. Всеки може да си украси дръвче с боядисани яйца, но много хора предпочитат неговите готови варианти в магазините. Повечето от предлаганите великденски дървета са от картон и за около 5 лева всеки може да си осигури тази оригинална поставка за шарените яйца.

Доскоро Великденският заек също беше непознат герой за българите, но, ако се вярва на продавачи на празнични украси, той също се радва на голямо внимание от страна на купувачите и е една от най-купуваните декоративни фигури за предстоящия празник. Цените са от един лев за семпло зайче, залепено на пръчка, до 40 лева за дървено дългоухо животно, което държи табела с надпис "Добре дошли".

Всъщност символът на великденския заек не е нов, а е съществувал дори преди разпространението на християнската религия. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, както и с идването на пролетта. Като елемент на великденския празник, за първи път заекът се появява в Германия. Вълнението, с което се очаквал заекът, било подобно на това при идването на Дядо Коледа. Децата вярвали, че ако са послушни, зайчето ще им остави кошничка, пълна с лакомства и шарени яйца.

Както зайците, така пилетата и агнетата също се свързват с Великден. Много търсени са, освен различните керамични фигури, и свещите с форма на различни животни. За Великден те могат да избират между агънца, пилета, както и традиционните восъчни яйца. Такъв комплект може да се намери за между 5 и 10 лева.

Естествено, за Великденската украса най-голямо значение имат боядисаните яйца. Но се продават и яйца, направени от най-различни материали. Най-евтини са кухите пластмасови яйца на пръчка - един лев. Те могат да се правят на букети и според продавачите са много ефектна и не скъпа украса. Много търсени са дървени яйца-икони. По-хубавите струват около 22 лева.

Много продавана е и цветната изкуствена трева, върху която могат да се поставят великденските яйца. Тя се предлага в различни цветове, но най-често в жълто и зелено, и струва около лев. По-скъпите варианти, които са украсени с калинки и цветя, могат да се намерят за около два лева.