Във връзка с настъпващите великденски празници Българска агенция по безопасност на храните напомня на потребителите да четат и да обръщат внимание на етикетите на продуктите, а при нарушения да сигнализират чрез формата за подаване на сигнали на интернет страницата на агенцията (http://babh.government.bg/bg/signal.html) или на телефона на потребителя 0700 122 99, който ще работи и през почивните дни от 08:00 до 21:00 ч.
Не трябва да се купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас „А“ (печат върху черупката с кода на производителя), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.
Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бедрата. Безопасното за консумация месо е месото, добито в регламентирани кланици, минало предкланичен и следкланичен преглед и с поставена здравна маркировка /печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието, добило месото и ЕО/.
Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е добавки и Е номера. Всички производители на бои за яйца, както и вносителите по закон, са длъжни да използват само оцветители – разрешени в ЕС. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората. Е номерата на оцветителите са от 100 до 180. В списъка на оцветителите има определени оцветители, които са забранени за директна продажба на потребителите: Е- 121,123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.
Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител (Е номер или наименованието му).
При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител, опаковчик на продукта, както и клас, сорт и търговски вид, когато това се изисква от специфичния стандарт за предлагане на пазара, на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.