Две нови спецификации на формата Blu-ray ще осигурят оптични носители с по-висок капацитет. Асоциацията Blu-ray Disc обяви версии BDXL и IH-BD, които ще бъдат завършени окончателно след няколко месеца.

Първата от тях позволява създаване на дискове с капацитет 100 и 128 гигабайта за еднократен запис и презаписваеми дискове с по 100 GB. Подобен капацитет се постига чрез разполагане на три или четири слоя на диска. Очаква се BDXL да намери приложение в корпоративни приложения, но от асоциацията обещават и потребителска версия.

Форматът IH-BD предполага създаване на дискове с два слоя, единият от които е презаписваем. Така ще може да бъде защитена важната информация на диска и едновременно с това на него ще се съхраняват потребителски данни.

За възпроизвеждане на новите дискове BDXL и IH-BD ще са необходими оптични устройства от следващо поколeние. Новите модели ще запазят съвместимост с обикновените дискове Blu-ray с капацитет 25 и 50 гигабайта, тъй като форматите BDXL и IH-BD се явяват тяхно разширение.