Под това заглавие във в-к „Етрополски преглед” е отразена земляческата среща на живеещите в София етрополци.
От 1904 година, се казва в статията, когато преселилите се в столицата етрополци създават своята земляческа дружба, се поддържа традицията за ежегодна пролетна среща.
Организирана от Етрополското земляческо сдружение „Тодор Пеев” с председател инж.Павлин Бончев, тази година тя се проведе на 27 март в ресторант „Форум” на НДК и се отличаваше с особена тържественост.
Гости от Етрополе бяха кметът инж.Богомил Георгиев, председателят на ОбС д-р Цено Глогов, заместник-кметът Росица Христова, ръководителите на отдели в ОбА, на обществени организации.
С кратко слово приветства земляците си кметът на Общината инж.Богомил Георгиев.
Бюджетът на общината тази година е 11 милиона лева, ги информира кметът и изрази амбицията си тази година да се осигури пълноценна, ефективна дейност на Общината да се осъществят благоустройства и ремонти, да се преобрази Етрополе в модерен, благоденстващ град с европейска визия.
Доцент Христо Кацаров зарадва мнозина, дарявайки им книгата си „Гласове от миналото” с автограф.
Представителна група таланти от НЧ „Тодор Пеев – 1871” изнесе концертна програма, която беше открита с покоряващата изява на Лазар Василев-акордеон, и д-р Славчо Хлебаров-изумителен вокал, който е пристигнал специално за срещата от Кюстендил.
Със своята разтърсваща поема за родния край етрополският поет Георги Билев докосна всяко сърце. Женската група за автентичен фолклор с ръководител Диляна Колева разля омаята на старинните етрополски песни. Най-хубавите си песни изпя от сърце голямата етрополска певица Виолета Цолова.
С очарованието на младостта и темперамента танцува ФА „Балканска младост”.
Оригиналната Владимира пя в съпровод на гайда, а най-малките самодейци от школата по народно пеене и инструменталният състав при читалището поддържаха българския дух на тази паметна родолюбива среща.
Вихрено хоро се изви в салона на "Форума" щом засвири Младежкият духов оркестър "Етрополе".

Източник: в-к "Етрополски преглед"