Вече няма да е невъзможно жена да забременява от жена. Екип от учени от Университета в Нюкасъл достигна до научна сензация като изобрети женска сперма.

Уникалният експеримент започнал преди 11 години. "Същността на откритието ни се изразява в това, че от женски стволови клетка са получени пълноценни сперматозоиди с достатъчна подвижност и способност да оплодят яйцеклетка", разказва професор Карим Наирнии, биолог от Нюкасълския университет.

Когато експериментът стартират, се намерили достатъчно скептици, които обявили проф. Наирнии и колегите му за луди. Опонентите им заявили, че идеята им е невъзможна, тъй като на преобразуването на женските стволови клетки в сперматозоиди ще пречат двете Х-хромозоми в ДНК.

Но учените от Нюкасъл доказали, че няма невъзможни неща. В началото те отгледали сперматозоиди от мъжки стволови клетки на мъжка мишка. От тази сперма се родили 7 мишлета. След това взели стволови клетки от женска мишка.

"Да се изолира Y-хромозома при делене на женски стволови клетки не е никак лесна работа, тъй като там нея я няма. Проведохме хиляди експерименти. В крайна сметка на мястото на Y-хромозомата внедрихме в сперматозоид Х-хромозома. Така успяхме да забременим женска мишка от женска мишка", разказва още проф. Наирнии.

Родили се естествено само женски мишлета. Това се случило през 2007 година. След което екипът, че вече е готов да приложи експеримента и върху хора. Първите доброволки са англичанките Лилиан Дохърти и Моли Хъгинс.

Лилиан вече е майка на дъщеря от донорска сперма. Моли също искала да стане майка и се съгласила да участва в научния експеримент.

"Това ще бъде наше общо дете. То ще има нашите гени. А ние двете ще сме най-щастливите родители", казва Лилиан. В експеримента на нея се е паднала ролята на бащата.

"Ако Моли успее да износи здраво дете, значи сме успяли. Следващият ни проект е да превърнев мъжки стволов материал в яйцеклетка. Мисля, че ще успеем в много близко бъдеще", казва професорът.