България е на трето място в Източна Европа по брой аборти във възрастта между 15-19 години. Това заяви д-р Таня Андреева, председател на борда на директорите на болница „Шейново". Тя допълни, че едва 20% от бременностите в страната ни са планирани, за разлика от държавите в Европейския съюз, където броят им е около 60-70%. Именно, за да повишат информираността на българките спрямо методите на контрацепция, в „Шейново" беше открит кабинет за консултации по сексуално и репродуктивно здраве. Днес се отбелязва и Световният ден на контрацепцията.

Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина 50% от жените в репродуктивна възраст в България да се страхуват и да не използват методите за предпазване от нежелана бременност. Броят на абортите у нас надхвърля 37 000 годишно срещу 75 000 раждания годишно, което означава, че 1/3 от бременностите завършват именно с аборт. Това е и една от причините за стерилитет, като у нас има около 250 000 двойки с този проблем, заяви д-р Андреева и допълни: „Днес, контрацептивната таблетка е най-използваният метод за предпазване от нежелана бременност".

По думите на Андреева обаче в България едва шест процента от жените използват контрацептивни таблетки, което ни поставя на едно от последните места по този показател в Европа. Любопитното обаче е, че именно човек, свързан с България, е в основата на създаването на контрацептивната таблетка, заяви д-р Румен Велев: „Проф. Каръл Джераси е български лекар, който е бил много известен преди 9-ти септември".

Проф. Джераси е обявен от списание „Таймс" за една от 30-те най-значими личности на това хилядолетие. Именно обаче в нашата страна българките все още не могат изцяло да се доверят на неговия метод. Именно това е и една от причините за откриване на кабинет за консултации по сексуално и репродуктивно здраве - там всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, относно съвременните методи  за контрацепция. Двойки ще могат да получат и напътствия за бъдещото желано родителство. Накрая  д-р Андреева завърши с думите: „Абортът не е контрацептивен метод".

Световният ден на контрацепцията се провежда под мотото „Твоят глас. Твоят живот. Говори за контрацепцията!". Посланици на каузата за превенция от нежелана бременност  у нас са бившите адреналинки Жана и Алекс.