Днешното протестното събрание на етрополските лекари, за което съобщихме предварително, се превърна в среща на работещите в МБАЛ – Етрополе с общинското ръководство.
Кметът на Общината инж.Богомил Георгиев, председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов и заместник-кметът Росица Христова дойдоха на събранието да поздравят екипа с професионалния им празник, да чуят техните искания и да изразят отношението на Общината към работата на хората от най-хуманната и човешка професия.
Встъпителното си слово управителят на болницата д-р Георги Канзов започна с поздрав към колегията по повод техния Национален празник, с пожелания за много лични успехи, здраве и любов и с очакване да дойдат много по-добри времена за здравеопазването.
Ето какво каза още д-р Канзов. Тъй като обикновено неяснотата ражда слухове, искам да съобщя, че в момента ние сме получили 112 632 лева от началото на годината до сега. На практика сме изработили около 450 000 лева. Такъв е дефицитът, който се оформя в нашия платежен баланс. Първите три месеца от годината, благодарение на „финансовата инжекция” в размер на 20 000 лева от общината сме успели да парираме непосредствените искания на кредиторите. Парите, които получаваме от Общината можем да изразходваме за всичко друго, но не и за заплати.
Сутринта заедно със завеждащите отделенията обсъдихме възможността да изработим и изпратим до централните ръководства писмо, в което да формулираме нашите виждаме по цялостното функциониране на здравната система.
Основният въпрос, който присъстващите на събранието повдигнаха беше този с нередовното изплащане на техните възнаграждения. Имаше и въпроси от вътрешно-болничен характер, като липсата на някои от консумативите, течове в някои от блоковете на болницата.
Д-р Цено Глогов започна краткото си слово, като честити празника на своите колеги и съобщи дългоочакваната новина от Националната здравна каса, с която е водил разговор тази сутрин и то лично с директорката Евгения Начева.
Тя ме увери, каза още д-р Глогов, че до края на тази или още в началото на следващата седмица ще бъде извършено разплащането за месец февруари. До 15-20 април т.г. ще бъде извършено разплащането и за месец март.
След като честити днешния празник на работещите в болницата, кметът на Общината инж.Богомил Георгиев направи кратка характеристика на положението, в които се намира здравеопазването и етрополската болница в частност. която не прави изключение от общото състояние в страната-липсата на средства.
Ръководството на Общината се отнася към болницата като към общинска и сме направили и правим това, за което имаме възможност. В общинския бюджет сме заложили 100 000 лева за разходи на болницата към фирми, като се стремим на порции да отделяме от планираните средства за вашите нужди. Това е така, защото кризата се усеща навсякъде, дори и в нашата община, и възможностите ни също са ограничени.
Кметът изказа своята благодарност към д-р Канзов за работата му по отношение съществуването и решаване на проблемите на етрополската болница.
В заключение д-р Канзов съобщи, че болницата е в напреднала фаза на проект, с който е кандидатствала за реиновация на цялата сграда на блок „Е”, на физиотерапията, на Старческия дом и т.н.
Накрая събранието обобщи исканията си, които да се включат в подготвяното протестното писмо по повод националния протест на болниците от страната.
По този начин етрополските лекари изразяват своята съпричастност, като протестът им беше повече символичен. Всички са на работните си места и няма върнати пациенти през целия ден.