Днешният Международен ден на детето се оказа много добър повод за откриването на Парк „Езерото” до Болницата.
Създаването на парка е по Програма за трансгранично сътрудничество между общините Етрополе и Бела Паранка, РСърбия. По този проект в Бела Паланка се изгражда Парк на баницата.
Общата стойност на съвместния проект е 1 945  839 лева, от които 689 683 лева са определени за изграждането на парка в Етрополе.
С изпълнението на българската част в нашия град е постигнато облагородяване на района пред Болницата, самото езеро е с възможности за атракционно използване от деца като воден увеселителен център с надуваеми лодки и топки. Изградени са няколко детски площадки, кафе-бар, алеи и места за отдих, градина с чешма, пейки и др..
За откриването днес дойдоха кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, председателят на Общинския съвет Христо Андреев, Емил Димитров, заместник-кметовете Венета Гергова и Росица Христова, общински съветници. Сред официалните представители беше и техническият ръководител на проекта Иван Василев. Хубавото време позволи и на много граждани да присъстват на тържеството.
От Бела паланка бяха дошли кметът на тяхната община Горан Милкович, заместник-кмета Драган Живкович и Александра Георгиевич – началник „Общинска управа” на Община Бела Паланка.
Водосвет за здраве, благополучие и успехи извърши отец Христо.
След като поздрави децата с днешния им празник, техните родители и гражданите на Етрополе с придобивката, инж. Богомил Георгиев благодари на всички, които са взели участие в реализирането на проекта. Пожела използването на Парка „Езерото” да носи радост на децата и на всички, които биха го посетили.
Поздрави към Етрополе и неговите жители отправи и кметът на Бела Паланка Горан Милкович, след което отправи покана за посещение на представители от нашата община при откриването на техния Парк на баницата.
Обектът беше открит с прерязване на лентата от кметовете на двете общини Етрополе и Бела Паланка инж.Богомил Георгиев и Горан Милкович.
Най-красивите поздрави със своите изпълнения поднесоха децата от ЦДГ „Еделвайс”, които бяха подготвили много богата, разнообразна и изпълнена с красота програма.
Тържеството завърши с концерт на Хайгашот Агасян.