МВР е спряло отпечатването на документи за самоличност с биометрични данни, приети с бърза поръчка, съобщи пред Дарик началникът на дирекция „Документи за самоличност" Мария Костадинова. За сега остават експресните и обикновените поръчки. От МВР не се наеха да оповестят срок, в който проблемите ще бъдат решени, и прогнозираха нови опашки и недоволство на гражданите през следващите дни.

Пред Дарик Костадинова заяви, че всеки ден се водят разговори с фирмата „Сименс", която технически осигурява издаването на новите документи. За момента обаче от там не посочват краен срок, в който проблемите ще бъдат решени. „По отношение на отпечатване на документи за самоличност имаме само експресни заявки, нямаме бързи", каза тя.

Костадинова обясни още, че сега очаква нов наплив и недоволство сред гражданите. Когато утре дойдат да получат готовите документи по подадени бързи заявки от 6-ти този месец, ще имаме проблеми с гражданите, защото ние няма да сме готови, заяви тя. По думите й възстановяването на отпечатването на документи, приети с бързи заявки, зависи единствено от „Сименс". Тя обаче увери, че хората ще работят и през нощта, за да може поне някаква част от бързите заявки да бъде изпълнена.

За днешния ден подадените заявления за нови лични документи са малко над 7000,  съобщи Мария Костадинова. Вчера Дойчин Чолаков от „Сименс България" заяви пред Дарик, че до края на тази седмица очаква проблемите със срива в системата за новите документи да бъдат отстранени.

Приемането на заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност с биометрични данни стартира в понеделник, веднага след Великденската почивка. Според плановете на МВР експресната поръчка трябваше да се изпълнява за осем часа, а бързата - за три дни. Още в първия ден обаче системата за прием на заявления се срина и работата в полицейските управления в цялата страна се забави.