11 души са задържани при масирана полицейска операция на територията на РУ-Ихтиман. Седем от тях остават в ареста с полицейска мярка за 24 часа.

Акцията е проведена във връзка със зачестилите кражби на домашни животни и престъпления спрямо електро-преносната мрежа.

Заради оказаната яростна съпротива по време на задържането на четирима мъже, се наложило полицаите да стрелят във въздуха предупредително и да употребят физическа сила и помощни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията започнала към 3.30 часа. Тогава автопатрул, при обход на района на с. Живково, установил срязването на два кабела от две междустълбия в централната част на селото.

Полицаите засекли крадците, които се движели с "Фолксваген Голф". След като не се подчинили на полицейското разпореждане, шофьорът на "Голф"-а подкарал возилото с мръсна газ към с. Боерица.

Автопатрулът предприел преследване. Заради високата скорост колата на четиримата бегълци напуснала пътното платно, те я изоставили и хукнали към близката кошара, грабнали камъни и колове от ограда и се нахвърлили върху двамата полицаи, заплашвайки ги със саморазправа и ударили с камък един от тях.

Това наложило служителите да произведат предупредителен изстрел. Тогава четиримата мъже побегнали към ромската махала на с. Живково, откъдето се опитали да откраднат лек автомобил "Ауди".

Собствениците на колата се притекли на помощ на полицаите, но четиримата успели да се скрият в колата.

Целият район незабавно бил блокиран от сили на районните управления в Ихтиман и Самоков. Най-напред бил задържан друг съучастник на групата, който ги чакал с "Форд Ескорт" в района на местността Ушите.

В преследването е включено и следово куче. При залавянето на четиримата отново се наложило полицията да употреби физическа сила и помощни средства.

И петимата самоковци са криминално проявени.
При задържането от единия от тях изпаднали клещите, с които били прерязани кабелите.

В хода на разследването е установено, че организатор на групата е К.С., който е осъждан, а в момента е на пробация за неправоспособност. Срещу него се водят дознание за кражба на кабели в Септември, както и над 10 досъдебни производства.

Други двама младежи от Ихтиман са задържани през нощта в момент на разбиване на микробус "Форд Транзит" в централната част на града.