Цветовете около нас влияят на нашето настроение и здраве. До този извод са стигнали британски учени. Твърдението им е основано на метода на швейцарския психолог Люшер, който преди повече от век е разработил т.нар. цветова диагностика.

Чрез нея може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост - трябва да се подредят на принципа „харесва ми - не ми харесва" осем квадрата с различен цвят, от най-приятния към най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека - тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни - черен, сив, кафяв и виолетов, дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) е много популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факта. Например, че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята - успокоява и охлажда.

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият - на умственото, а синият - на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен - прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова човек не бива да боядисва във виолетово големи повърхности у дома си, особено в детската стая - психиката на детето е прекалено крехка и може да бъде увредена, категорични са психолозите.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и възпаления.

Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна - прекалено дългото пребиваване в „синя обстановка" предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение.

Зеленият цвят пък действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия - винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия.

Мнозина асоциират жълтият цвят с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако на човек му е непрекъснато студено, може да облече дрехи с такъв цвят.

Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него - черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата. Яркооранжевият пък цвят се асоциира с огъня. По отношение на организма той действа облекчаващо на дишането и успокояващо - върху психиката.

Червеното носи усещане за топлина. Психолозите го свързват и с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести.

Ако човек страда от ниско кръвно налягане, червеният цвят е силно препоръчителен - той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Освен това той се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.