РИОКОЗ – Софийска област уведомява, че за периода 06.04. – 11.04. 2010 г. държавните здравни инспектори от отдел “Контрол на нехранителни стоки и обекти“ са извършили 111 броя проверки на обекти в Софийска област, подлежащи на текущ здравен контрол. Издадени са 2 акта /за нередовна лична здравна документация/ и 6 бр. предписания. Направени са  6 огледа за регистрация на обекти. За същия период държавните здравни инспектори от отдел  “Контрол на хранителни обекти и храни“ са осъществили 114 броя проверки на територията на Софийска област.
Съставени са 6 акта –  3 бр. за тютюнопушене в закрито работно място и 3 бр. за нередовна лична здравна документация в заведение за обществено хранене и магазини за хранителни стоки. Издадени са 5 предписания –  за текущи ремонти и за изграждане на система за безопасност на храните в магазини за хранителни стоки и заведения за обществено хранене. Извършени са 9 огледа за регистрация на обекти по Закона за храните.
През изминалия период на територията на Софийска област са регистрирани общо 61 случая на остри заразни заболявания срещу 95 случая за предходната седмица. Броят на заболелите от морбили е 52. На територията на нашата община са установени 3 случая – Ботевград, Литаково и Новачене.
Към 13 април общият брой на заболелите от морбили в община Ботевград е 23, а в Софийска област – 888.