Това е становището на група учени, според които обиколката на талията, а не килограмите са определящи за по-доброто здраве.

Тяхното изследване показва, че хората с твърде голяма талия са заплашени от преждевременна смърт, независимо от това дали страдат от излишно тегло или не. Според направените изчисления, тези, чиято обиколка е над 120 см (за мъжете) и над 100 (за жените), са с двойно по-голям риск от ранна смърт отколкото мъжете с талия под 80 см и жените - с под 65 см.

Излишното тегло в коремната област е по-вредно от това по бедрата, т.е. определящ рисков фактор е не толкова количеството натрупани над нормата килограми, а къде точно са те.

Мастните натрупвания в областта на корема (т.нар. висцерални мазнини) отделят токсини, които се разнасят от кръвоносната система и способстват за развитието на различни хронични заболявания (най-често сърдечно-съдови) и рак.

Разликата в продължителността на живот е осезаема дори при хора, чийто индекс на телесната маса е в рамките на нормалното, т.е. под 25, но имат натрупване на мастна тъкан около корема, обобщава британския в. "Индипендънт".

Проучването е обхванало над 350 хиляди души от няколко европейски страни.